Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da Ulusal Yargı Konseyi, konsey başkanını iktidar lehine yargıya müdahale etmekle suçladı

Macaristan’da Türkiye’deki Hakimler ve Savcılar Kurulu benzeri işlev gören Ulusal Yargı Konseyi, 2011’den beri Konseye başkanlık eden Başbakan Viktor Orban’ın yakın dostu Tünde Hando hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasında bulundu. Meslektaşları tarafından atanan 15 kişiden oluşma konsey, eşi de Orban’ın partisinden milletvekili olan Hando’nun yargıç ve savcı atamalarına keyfi müdahalede bulunduğunu savundu. 

Başkanları hakkında liderliğine ilişkin soruşturma yürütüp rapor hazırlamak, Macaristan Ulusal Yargı Konseyi için yasal bir zorunluluk. Dün açıklanan ilgili raporda, Hando’nun, bağımsız bir komisyon tarafından yapılan üst düzey yargı atamalarına, haklı gerekçe göstermeden itiraz ettiği ve yargıda Orban yanlıları lehine kadrolaşma yarattığı belirtiliyor.

8 Nisan’da üçüncü bir dönem için daha Başbakan seçilen Viktor Orban ve milliyetçi muhafazakar partisi Fidesz, parlamentodaki çoğunluğunu kullanarak yaptığı yasal değişikliklerle yargı sisteminden, basın ve ifade özgürlüğüne pek çok alanda iktidarını kalıcılaştıracak muhalefete ise nefes aldırmayacak değişikliklere gidiyor. Öyle ki, Avrupa Birliği, Macaristan ve yargıya benzer müdahalelerde bulunduğu için yaptırım tehdidi alan  Polonya’daki gelişmeleri dikkate alarak, bundan böyle üye ülkelere  maddi yardım yapılabilmesi için, yargı bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadele garantisi aramaya karar verdi.

Avrupa Birliği yardımları Macaristan’ın Gayri safi Milli Hasılasının yüzde 4’üne  karşılık geliyor. Avrupa Birrliği yetkilileri bir dönem Orban’ın damadının yönetmiş olduğu bir şirket hakkında milyonlarca dolarlık AB fonlarını kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.