Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerika’nın korkulu rüyası, 40 senedir yakalanamayan Golden State katili tutuklandı

Herşey ABD’nin Sacramento kentinde 42 sene kadar önce ilk soygunun yaşanmasıyla başladı. Daha sonra pek çok takma ad alacak olan ama global olarak Golden State katili olarak bilinen şahıs, küçük soygunlarla başladığı suç kariyerine sayısız tecavüz ve cinayet ile devam edecekti. 
 
10 sene boyunca bir suç makinesi gibi çalıştı
1976 ve 1986 yılları arasında Sacramento bölgesinde ağırlıklı olmak üzere California eyaletinin çeşitli yerlerinde yüzlerce soygun, 50’den fazla tecavüz ve 12 cinayet DNA testleriyle kesin olarak Golden State katili ile ilişkilendirildi. 1986 senesinde son cinayetini işledikten sonra ise sessizliğe büründü. Nisan ayının sonunda, eski polis memuru Joseph DeAngelo’nun yakalanması ile 42 senelik bir soruşturmanın sonuna yaklaşılmış gözüküyor.

Zanlı bekar kadınları veya çiftleri tercih ediyordu. En genç kurbanı daha 13 yaşındaydı. Anneleri dahi hedefe koyabiliyor, çocuklar evdeyken evlerine giriyordu. 

Kurbanlarını uykularından fenerle uyandırıyor, erkeğin ellerini kadına bağlattıktan sonra kadının ellerini de kendi bağlıyordu. Daha sonra kadına yatak odasında tecavüz ederken kocası veya sevgilisi de dışarıda elleri bağlı şekilde bekliyordu. Kocanın ses çıkarması halinde ikisini de öldüreceğine söylüyordu. Kurbanlarının ellerini o kadar sıkı bağlıyordu ki, çözüldükten sonra saatlerce his geri dönmüyordu. Evde saatler geçiren ve bazen tamamen sessizliğe bürünen şahısın gittiğini zannedip  hareketlenen kurbanlar yeniden şiddete uğruyorlardı. Gerçekten gittiğine emin olamadan polisi arayamadıklarından yetkililer olay yerine belki saatlerce geç geliyordu. Golden State katili aynı zamanda maddi değeri olmayan özel eşyaları da çalıyor muhtemelen anı olarak saklıyordu.

Resim 2
İşlediği suçlarda hep aynı metotları kullanıyor
50’den fazla vakada onlarca insanın teşhis edebilmesi mümkünken nasıl bu kadar uzun süre adaletten kaçabildiği başka bir soru işareti. Ayrıca katil zaman zaman kurbanları suç işlemeden önce veya sonra arıyor, tehdit ediyor ve korku saçıyordu. Bu kayıtların bazıları bugün internette mevcut. O senelerde Sacramento bölgesinde o kadar çok silah ve kilit alınmış ki neredeyse diğer bütün suçlarda ciddi bir azalma olmuş.

Taktiklerinden bir diğeri, kurbanlarına yalnız olmadığı hissini vermekti. Partnerinin arabada kendisini beklediğini söylüyor veya hayali biriyle konuşmalar yapıyordu. Bazen kurbanlarına yanlış bilgiler verip, dedektifleri yanlış tarafa yönlendirmek istiyor, hiç gitmediği yerlerde işlediği cinayetlerden veya nasıl askerden atıldığından bahsediyordu. Yakalandıktan sonra ise bazı verdiği detayların doğru olduğu ortaya çıktı. Bir kurbanın yanında Bonnie senden nefret ediyorum diye ağlamıştı. Gerçekten de lise aşkının Bonnie isimli bir genç kız olduğu ancak hiçbir zaman evlenmedikleri ortaya çıktı. Bazen de bir kurbanının evinde aldığı eşyaları diğerinin evinde bırakıyordu.

1978 yılında Golden State katili olduğunu söyleyen biri 911’i aramış ve “yeniden suç işleyeceğim, yapmak istemiyorum ama kendime engel olamıyorum. Telefon konuşmalarının izini sürüyor musunuz?” diye sormuştu. 

Aynı sene ilk defa öldürdü. Genç bir çift köpeklerini gezdirirken muhtemelen  DeAngelo’nun şüpheli bir hareketini gördüklerinden sokak ortasında vuruldular. İlk cinayetlerinden sonra artık öldürmekten çekinmiyordu. 1986’da tüm saldırılara noktayı koymadan önce 12 kere öldürecekti.
Resim 1

Aile bireylerini bulmaya çalışan kişilerin başvurduğu bir internet sitesi sayesinde yakalandı

İlk işlediği suçtan tam günü gününe 42 sene sonra yaklanana kadar, dedektifler onu bulmak için her yolu denemişlerdi. Dedektifler dışında suç yazarları, gazeteciler, kurban yakınları ve pek çok kişi olayı profesyonel veya hobi olarak araştırmış, üzerinde senelerce kafa yormuştu. Ancak hiçbir ipucu sonuç vermemiş, her şüpheli salıverilmişti. Bulunan DNA örnekleri ise FBI veri tabanında kimse ile eşleşmiyordu. Ödüllü ihbar hatları, bugüne kadar hep yanlış ipuçlarıyla zaman kaybı demek olmuştu.

Ta ki dedektif ve DNA uzmanı Paul Holes soruşturmaya el koyana kadar. DNA yoluyla kendisine değilse bile,  başka bir veri tabanında bulunabilecek aile ağacından atalarına ulaşmak için adım attı. 

GEDmatch isimli web sitesine kişiler genetik bilgilerini girerek, olası uzak akrabalarını bulabilmek için başvurabiliyorlar. İşte bu siteden belki de seneler sonra ilk kez ilk büyük ipucu elde edildi ve zanlının 1800’lerde yaşamış olan büyük-büyük-büyük dedesiyle ilk eşleşme yapıldı. Bu günümüze kadar gelen binlerce aile üyesi demek oluyordu. Sonuçları, yaş ve bölge ile de kısıtlandıran ekibin bulduğu iki kişiden biri olan DeAngelo’nun çöpünden DNA’sına ulaşılınca 40 senelik arayış sona erdi.

Joseph James DeAngelo

72 yaşında emeklilik günlerini yaşarken yakalanan DeAngelo, Vietnam’da savaşmış eski bir Amerikan askeri ve polis memuru. Polislikten 1979 senesinde hırsızlık yaptığı için atılmış. 1979’dan yeniden işe girdiği 1990’a kadar ise ne işle meşgul olduğu bilinmiyor. 1990’dan itibaren ve çalışma hayatının kalanında Save Mart isimli market zincirinin dağıtım merkezinde çalışmış. Bir avukat ile evlenmiş, 3 çocuğu ve pek çok torunu var. 

Suçsuz biri Golden State katilinin yerine 40 sene hapis mi yattı?

1978 senesinde Craig Coley, sevgilisi ve üvey oğlunun cinayetinden ömür boyu hapis ile cezalandırılmıştı. Ancak bundan birkaç ay önce olay mahallinde bulunan DNA örneklerinin bir başkasına ait olduğu kanıtlanınca aklanmıştı. Şimdi dedektifler Golden State katilinin gerçek suçlu olduğunu düşünüyorlar ve DeAngelo’ya karşı hazırlanan iddianameye anne ve oğlunun cinayetini de ekleyecekler

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.