Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: Pentagon yalan söyledi, ABD Suudi Arabistan’ın Yemen savaşına muharip güçle destek veriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Suudi Arabistan’ın Yemen’de sürdürdüğü savaşa, muharip güçleriyle de destek verdiği ortaya çıktı. Oysa düne kadar Amerikan Savunma Bakanlığ Pentagon, Yemen savaşında Riyad’a verdikleri desteğin lojistik ve genel istihbarat ile sınırlı olduğunu söylüyordu. New York Times gazetesi ise “Yeşil Bereliler” olarak bilinen Amerikan komandolarının Aralık 2017’den beri Suudi Arabistan’ın Yemen sınırında konuşlandırıldığını ve Hutilere ait balistik füzelerle, bu füzelerin fırlatıldığı mevzileri tespit edip yok ettiğini ortaya çıkardı.

Nitekim gazete bugünkü başyazısında da, Trump yönetimini Amerikan kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle suçluyor.  Mart ayındaki Senato oturumunda, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Votel’in, Amerikan askerlerinin Hutilerle çatışma riski olup olmadığı sorusuna ‘çatışmada taraf değiliz,’ yanıtı verdiğini hatırlatan New York Times, bu yanıtın neden yanıltıcı olduğunu şöyle açıklıyor:

“Amerikan askerleri en az 14 ülkede ABD’nin düşmanı sayılan ya da söz konusu düşmanlarla ilişkili aşırılıkçı gruplarla savaşıyor. Hutiler ise ABD için tehdit oluşturmuyor. Ancak Hutiler İran destekli. Dolayısıyla komandoların (Suudi Arabistan-Yemen sınırında) konuşlandırılması ABD’nin, Suudilerle İsraillilerin hedefindeki İran ile doğrudan çatışma riskini artırıyor. Başkanlar ve generallerinin sonuçları konusunda hesap verebilir olabilmelerini sağlamak için, böylesi mühim askeri kararların kamuoyunda tartışılması gerekir… ABD, 11 Eylül saldırıları ertesinde kongrenin onayı ile Yemen’e El Kaide ile savaşmak üzere asker göndermişti. Ancak Kongre Suudilerin Hutilerle savaşına askeri açıdan müdahil olunması için yetki vermedi.”

Smoke rises from a military base after it was hit by Saudi-led air strikes in Yemen's capital Sanaa, September 10, 2015. War planes from a Saudi-led military alliance bombed targets throughout Yemen's capital Sanaa on Thursday, in what witnesses described as the fiercest series of attacks on the city in over five months of war. REUTERS/Khaled Abdullah
New York Times gazetesi, Başkan Trump’ın çatışmalara müdahil olurken Beyaz Saray’a danışmadan karar verebilmesine olanak tanıyacak şekilde ABD ordusunun yetkisini genişlettiğini hatırlatıyor ve terörle mücadele adı altında dünya çapında sürdürülen kampanyanın hedeflerine nasıl ulaşacağı ve ne kadar süreceği konusunda kamuoyunu bilgilendirmemesini eleştiriyor. Gazetenin haberinde Amerikan birliklerinin operasyonlar sırasında henüz Yemen’e hiç geçmedikleri kaydediliyor. Kasım 2017’de Suudi Arabistan Yemen’den fırlatılan bir füzeyi başkent Riyad üzerinde imha ettiklerini duyurmuş, hemen ertesinde de Suudi veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ABD’ye Hutilerin tehditlerine karşı Suddi Arabistan’a asker gönderme çağrısı yapmıştı. New York Times, Bin Salman’ın ABD birliklerine davet çıkarmasına gerekçe gösterdiği bu saldırıyla ilgili fotoğraf ve videoların incelenmesinden sonra şaibe oluştuğunu da hatırlatıyor.

Suudi Arabistan’ın 2015’ten bu yana Yemen’e düzenldiği saldırılar 8 milyon kişinin kıtlığın eşiğine, bir milyon kişinin koleraya yakalanmasına, iki milyon kişinin de mülteci konumuna düşmesine yol açarak büyük bir insani krize yol açmış durumda. Suudi Arabistan ülkeyi havadan ve karadan abluka altında tutarak insani yardımların ulaşmasına da engel oluyor. New York Times baş yazısında, Suudilerin savaş suçları kapsamına girebilecek edimlerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin de sorumlu tutulabileceğine dikkat çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.