Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’nın devlet televizyonundaki sunucular hükümet baskısını siyah giyerek protesto ediyor

İspanya devlet televizyonu RTVE (Radio Televisión Española) için çalışan kadın gazeteciler isyanda. Hükümetin siyasi baskılarını, kadın oldukları için maruz kaldıkları ayrımcılığı ve ücret eşitsizliğini protesto etmek için, son üç haftadır her Cuma kelimenin gerçek anlamıyla karalar bağlıyorlar.
Viernes negro (Kara Cuma) adlı protesto kampanyasını başlatanlar kadınlar olmuş ama erkek meslektaşları da kısa sürede aralarına katılmış. Ekrana karalar bağlamış halde çıkan sunucular, kendi ifadeleriyle “iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi’nin müdahaleleri yüzünden ölmekte olan objektif, bağımsız, kaliteli, kapsayıcı ve çoğulcu kamu yayıncılığı” için sembolik bir yas tutuyorlar.
Protestoyu tetikleyen olay, hükümetin RTVE’ye şeffaf bir süreç ile bağımsız bir yönetim kurulu atanması talebine direnmesi olmuş. Kampanya kapsamında çok sayıda gazeteci twitter’da #AsiSeManipula (#İşteBöyleManipuleEdiyorlar) hashtag’i ile maruz kaldıkları ayrımcılık ve içeriğe müdahale vakalarını paylaşıyor.
Salı günü RTVE editörlerinden biri, protesto gösterisi düzenleyen emeklileri eleştiren bir hükümet danışmanının görüntülerinin yayınlanmaması üzerine istifa etmişti. Danışman, “şunlara orta parmağımı göstermeyi ve gidip kendi kendilerini becermelerini söylemeyi çok istiyorum” derken görüntülenmişti.
“Hükümetin borazanı değil, İspanya’nın habercileri olmak istiyoruz” diyen RTVE Kadınları kampanya çerçevesinde kurum içinde maruz kaldıkları cinsiyet ayrımcılığını da protesto ediyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.