Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin: “Mirzabeyoğlu ile başka görüşte olsam da bana bu anda saygı duruşu düşer”

7 Mayıs’ta beyin ölümü gerçekleşen Salih Mirzabeyoğlu hayatını kaybetti. Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, Mirzabeyoğlu’nun beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından bir yazı kaleme aldı. Ertekin yazısında, “Mirzabeyoğlu, Türkiye’de direnişi üstlenenlerden biriydi, başka bir görüşte olsam da bana bu anda saygı duruşu düşer” ifadelerine yer verdi.

Kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan Salih İzzet Erdiş, 68 yaşında hayatını kaybetti. 28 Şubat döneminde “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” suçuyla yargılanarak müebbet hapis cezası alan Salih Mirzabeyoğlu, İBDA-C davasında yargılanmış, 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılanarak beraat etmişti.

Bir süre önce beyin kanaması sebebiyle hastaneye kaldırılan ve beyin ölümü gerçekleşen Mirzabeyoğlu için Demokrat Yargı Eşbaşkanı  Dr. Orhan Gazi Ertekin bir yazı kaleme aldı. Sosyal medya üzerinden yayımladığı yazısında Mirzabeyoğlu ile Devrimci sol hareketlerin işkence ve cezaevleri direnişlerini araştırdığı dönemde rastlaştığını belirten Ertekin, on yıllarca hapis yatmış, yüzlerce gün işkencede kalmış bir ailenin içinden gelmesi sebebiyle kim olursa olsun Mirzabeyoğlu’nu takip etmek ve onunla dayanışmanın kendisi için ahlaki bir görev olduğunu ifade etti.

“Kendi hakikatini resmi İslamcılığa karşı savunmayı hiç bırakmadı”

Kitaplarının çoğunu okuduğunu ve avukatları aracılığıyla Mirzabeyoğlu ile bağlantıya geçtiğini belirten Ertekin yazısında,  Mirzabeyoğlu’nun Devrimci sol hareketle ilginç bir ilişkisi olduğunu, Mahir Çayan’ın Kesintisiz Devrim  2-3 dahil toplu yazılarını yayımladığını ifade etti.

Mirzabeyoğlu’nun Sivas katliamından sorumlu tutulmasını “Saçma” olarak nitelendiren Ertekin,  bu konuda hiçbir delil ve sahiplenmesi olmadığını ifade etti.

Mirzabeyoğlu’nun  İslamcılığın cari devletleşme tecrübesine hep mesafeli durduğunu belirten Ertekin yazısında, “İslamcılığın genel bir ‘ruh çöküntüsü’ yaşadığı bugünlerde bile kendi hakikatini resmi İslamcılığa karşı savunmayı hiç bırakmadı” ifadelerine yer verdi.

“Direniş ve direnenler hep olacak. Umut da hep olacak”

Ertekin’in yazısının son bölümü şöyle: “Bu ülke maalesef çocuklarını öldürmek, yaralamak, kalıcı hastalıklar bırakmak konusunda sonsuz bir iştaha sahip. Bir tek gün bile bir başkasına hukuk ve adalet vaat etmiş değil… Haklılığını işkenceden, baskıdan ve kandan almaya daha ne kadar devam edecek bu ülke? En güzel çocuklarını ezmekten ne zaman vazgeçecek? Ne zaman düşmanına bile hukuk vaat edecek? Ne zaman bu ülkede gerçek bir Yargı olacak? Ne zaman yurttaşları işkence, baskı ve saldırıdan koruyacak? Direniş ve direnenler hep olacak. Umut da hep olacak. Mirzabeyoğlu Türkiye’de direnişi üstlenenlerden biriydi, bana başka bir görüşte olsam da bu anda saygı duruşu düşer.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.