Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Ay’ın karanlık (uzak) yüzeyini keşfetmek için uydu fırlattı

Ay’ın görünmeyen karanlık yüzeyi insanlık için hâlâ bir sır. Çin Uzay Ajansı ise bunu keşfetmek için uzun bir süre önce program başlatmıştı. Bu program sonunda Pazartesi günü Ay’ın karanlık yüzüne inmesi amacıyla Çin’in Sichuan eyaletinden bir uydu fırlatıldı. Daha önce hiç bir uydu iletişim sorunlarından dolayı Ay’ın karanlık yüzeyine inmedi. Uydu bir kaç içinde yüzeye inmiş olacak. Uydu iniş yaptıktan sonra, Ay inceleme aracı Chang’e 4’ü yüzeyde inceleme yapması için bırakacak.

Uzmanlara göre Ay’ın uzak taraflarında inceleme yapması açısından Çin Uzay Ajansı’nın attığı bu adım bir ilk. Çinlilerin paylaştığı videoda ise uydunun bulunduğu roketin atılışı ve görev, arka fondaki epik bir müzikle veriliyor:

https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_2142381

Çin geçtiğimiz 10 yıl içerisinde uzayda Rusya ve ABD’yi yakalamak için bir uzay programı başlatmıştı. Çin, Rusya ve ABD’nin ardından Ay’a yumuşak iniş yapan üçüncü ülke.

Uydu’nun bir diğer amacı da evrenin büyük patlama sonrası anlarını gözlemlemek. Dünyadan yapılan radyo gözlemlerde Ay’ın varlığı bu gözlemleri etkileyebiliyor. Bu yüzden Ay’ın öteki tarafından yapılacak radyo gözlemler evrenin ilk anlarıyla ilgili önemli bilgiler sağlayabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.