Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da Beş Yıldız ve Lig’in koalisyon hükümetini veto eden Cumhurbaşkanı, eski IMF yetkilisini başbakan olarak görevlendirdi

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hükümeti kurmak üzere IMF eski Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli’yi görevlendirdi. Mart ayında yapılan seçimlerden sonra aşırı sağcı Lig ile sistem karşıtı Beş Yıldız Hareketi koalisyon kurma konusunda anlaşmış ve Giuseppe Conte’yi başbakan adayı olarak önermişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Mattarella’nın ekonomi bakanı olarak 81 yaşındaki Paolo Savona’yı Euro bölgesi karşıtlığını gerekçe göstererek reddetmesi üzerine Conte hükümet kurma çalışmalarını sonlandırmıştı.

43959074_303
Cumhurbaşkanı Mattarella, Başbakan olarak görevlendirdiği Cottarelli ile makamında

Ağustos’ta erken seçim sinyali

Cumhurbaşkanı Mattarella ziyareti sonrası basın mensuplarının karşısına çıkan ekonomist Cotarelli ise yaptığı ilk açıklamada, kuracağı hükümetin güven oyu almasını sağlayacaklarını, güven oyu alamamaları durumda Ağustos’ta erken genel seçime gideceklerini söyledi. Cotarelli, Parlamento’da diğer partilerin desteğini almaları durumunda ise 2019 yılının başında erken genel seçim kararı alacaklarını ekledi.

Mart ayından bu yana siyasi belirsizlik sürüyordu

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, geçtiğimiz Pazar yaptığı basın açıklamasında, M5S ve Lig’in sunduğu koalisyon hükümeti teklifini reddettiğini açıklamıştı.

Karara sebep olarak Euro karşıtlığı ile bilinen Paolo Savona’nın ısrarla ekonomi bakanı olarak önerilmesini öne süren Mattarella, yeni hükümetin kurulması için siyaset dışı bir teknokratı görevlendireceğini ve ülkenin daha sonra erken seçime götürüleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın azledilmesi talebi

M5S lideri Luigi Di Maio, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın “akıl almaz bir karar” aldığını söyleyerek, cumhurbaşkanının azledilmesi ve yeniden seçimlere gidilmesi gerektiğini söyledi. İtalya’da “büyük bir demokrasi sorunu” yaşandığını belirten Di Maio, “parlamentoda çoğunluğa sahip iki parti olarak hükümet kurmaya hazırdık ama bize ‘olmaz’ dediler. O zaman açıkça söyleyelim: Bu ülkede seçim yapmak anlamsız, nihayetinde hükümete finans ve bankacılık lobileri karar veriyor” diyerek tepki gösterdi.

Lig lideri Matteo Salvini de Cumhurbaşkanı Mattarella’nın AB’den gelen baskılar nedeniyle veto uyguladığını iddia ederek, İtalya’nın kimsenin lobisi olmadığını vurdguladı. Salvini de, Di Maio gibi yeniden seçimlere gidilmesi çağrısı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.