Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de üniversiteli gençler cinsel saldırıya karşı ayakta: “Hayır, hayır demektir”

Libération’un Şili Santiago muhabiri Justine Fontaine’in haberine göre, Şili’de Nisan ayı ortasında üniversite kampüslerinde cinsel taciz ve saldırı olaylarına karşı Valdivia Üniversite’sinde başlayan eylemler giderek büyüyor. Kadın öğrencilerin önde olduğu eylemler sonucunda 20 bina eylemciler tarafından kuşatıldı ve bugün yeni bir manifesto açıklanacak.

Kadınlar yürürken “bizi öldürüyorlar, taciz ediyorlar ve kimse bir şey yapmıyor” diye bağırırken, “hayır diyorsam bu hayır demektir” diye eylem yapıyorlar. Özellikle üniversiteye giden kadınlar kampüslerde pek çok cinsel taciz ve şiddet olayı yaşandığı, buna rağmen, kurbanları koruyan ve zanlıları cezalandıran hiç bir şey olmadığı görüşü hakim. Kadınlar çok kızgın olduklarını ve sokaklara inip haklarını aramaktan başka bir şey olmadığını ifade ediyorlar. 16 Mayıs’ta Şili Öğrenci Konfederasyonu’nun çağrısıyla başkent Santiago’da polise göre 25.000 ve konfederasyona göre 150.000 kişi protesto için toplandı. Bu diktatör Pinochet döneminden (1973-1990) bu yana en geniş eylemler olarak görülüyor.

Olaylar Nisan ortasında Valdivia Üniversitesi’nde çalışan bir profesörün üniversite çalışanlarından birine cinsel tacizi sonrası başladı. Öğrenciler bunun ardından binayı işgal ettiler. Ancak 10 gün sonra bu kez ülkenin en prestijli okullarından birinin Hukuk Fakültesi’nde eski Anayasa Mahkemesi Başkanı olan bir profesörün öğrencilerinden birini taciz ettiği ortaya çıkınca öğrenciler fakülte binasını işgal etmeye karar verdiler. İzleyen haftalarda ise 20 üniversite ve lisede benzer eylemler gerçekleştirildi.

Öğrenci konfederasyonları 2016 yılında Şili’de sadece 10 üniversitede 228 cinsel saldırı ve taciz vakası tespit ettiklerini belirttiler. Eylemciler Şili’de üniversitelerde cinsel taciz durumunda kurbanı koruyan bir yasa olmadığını anladıklarını söylediler. Tüm vakaların iş ilişkisi olarak değerlendirildiğinin altı çizildi.

Erkek öğrencilerden bazıları da bu eylemlerin Şili tarihine geçeceğini ifade ediyorlar. Aynı fikirde olmasak bile bu olayların sonucunda feminizmi konuşuyoruz diyorlar. Öğrenciler tüm fakültelerde cinsel saldırı suçlularının cezalandırılmasını talep ediyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.