Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den Gazze açılımı: “Güney Kıbrıs’a liman kuralım, mal girişi denizden olsun”

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için Güney Kıbrıs’a özel bir liman yapılmasını önerdi. Jerusalem Post gazetesinin İsrail Channel 2 televizyonuna dayanarak aktardığı habere göre, sözkonusu limanın yapımı konusunda Lieberman ile Kıbrıslı mevkidaşı Savvas Angelides arasında prensip anlaşmasına da varıldı bile. Ancak planın hayata geçirilmesi için önce Hamas’ın öldürülen iki İsrail askerinin naaşlarını ve rehin aldığı iddia edilen üç İsrail vatandaşını iade etmesi gerekiyor.

lieberman
İsrail Savunma Bakanı Liberman, GKRY ve Yunanistan savunma bakanları Angelidis ve Kammenos ile birlikte

Jerusalem Post, Gazze Şeridi kıyısı boyunca kargo gemilerinin yanaşabileceği büyüklükte liman olmadığı için, Kıbrıs’taki limana getirilecek malların feribotlarla bölgeye taşınacağını yazıyor. Gazete İsrail’in Hamas’a silah tedarikine engel olmak için özel bir izleme mekanizmasını devreye sokacağını da belirtmiş.

İsrail Savunma Bakanı hafta sonunda Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmiş, eş zamanlı olarak da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile ABD özel elçisi Jason Greenblatt’ı ağırlamıştı. Bölgede temaslarda bulunan Kushner’in İsrail ile Filistin arasında bir barış planını hayata geçirmek için ön hazırlık yaptığı biliniyor. Jerusalem Post, ABD heyetinin Netanyahu ile Gazze’deki koşulların iyileştirilmesine yönelik bir rehabilitasyon projesi üzerinde çalıştıklarını da yazdı.

Channel 2 televizyonunun haberi geçmesi ardından İsrail İstihbarat eski Bakanı Ram Ben-Barak, sosyal medyada Kıbrıs’a liman projesiyle İsrail’in güvenliğini tehdit etmeden Gazze’ye yardım götürülebileceğini yazmış. Halihazırda Gazze Şeridi’ne geçişler kara yolu ile ve biri İsrail diğeri Mısır tarafından kontrol edilen iki kapıdan mümkün. Mısır’ın kontrolündeki Refah sınır kapısı nadiren açılıyor ve buradan malların geçişine izin verilmiyor.

2 buçuk milyon nüfuslu Gazze Şeridi, İsrail’in Hamas’ın seçim kazanması üzerine başlattığı kara ve deniz ablukası nedeniyle 2007 yılından bu yana insan, mal ve hizmet giriş çıkışlarının tümüyle İsrail’in kontrolünde olduğu açık hava hapishanesi konumunda.

İsrail Savunma Bakanı Lieberman, Güney Kıbrıs’a ikincisi yapılan İsrail-Yunanistan-Kıbrıs Savunma Bakanları toplantısı için gitmiş, üç ülke arasında savunma işbirliğini artırma kararı alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.