Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jared Kushner: “ABD Ortadoğu Barış Planını Filistin lideri Abbas’a rağmen hayata geçirecek”

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Beyaz Saray’ın hazırladığı İsrail-Filistin barış planının, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas desteklese de desteklemese de hayata geçirileceğini söyledi.

Filistin’de yayınlanan Kudüs (Al Quds) gazetesine demeç veren Kushner, Filistin liderininin
İsrail ile barış yapmaya korktuğunu, Gazze’deki durumun kötüleşmesinden sorumlu olduğunu ve halkının bekasındansa kendi siyasi kariyerini düşündüğünü ileri sürdü. Bölgede temaslarda bulunan ve Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile biraraya gelen Kushner’in görüşme listesinde Mahmut Abbas yer almıyor.

Kushner, gazeteye verdiği mülakatın Beyaz Saray tarafından paylaşılan İngilizce
tercümesinde  “Abbas masaya geri dönmek isterse, kendisini sürece dahil etmeye hazırız; ama istemezse de planı herhalükarda kamuoyuyla paylaşacağız” diyor ve ekliyor:
“Ancak Filistin lideri Abbas’ın anlaşmak konusunda istekli olduğundan ya da bunu yapmak
için gerekli esneklik gösterme becerisinden kuşkuluyum. 25 yıldır aynı şeyleri söylüyor.”
Kushner’in mülakatta doğrudan Filistin halkına seslenen bir üslup tercih ettiği ve 82 yaşındaki Mahmud Abbas’ı demode, geçmişte yaşayan bir lider olarak tasvir ettiği görülüyor: “Geçmişte sayısız hata yapıldı, sayısız fırsatlar kaçtı ve hep siz Filistin halkı bedelini ödediniz. Liderliğinizin daha önlerine bile gelmeden planı reddetmesine izin vermeyin.” Filistin lideri Mahmud Abbas, ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açma kararından bu yana Trump yönetiminin temsilcileri ile görüşmeyi reddediyor ve ABD’nin tarafsızlığını kaybettiğini savunarak, İsrail’le yapılacak müzakere sürecinde Washington’ın arabuluculuk rolüne karşı çıkıyor. Kudüs gazetesindeki mülakatında Gazze’deki koşullardan, kamu çalışanlarının maaşlarını ödemeyen Filistin Yönetimi’ni de sorumlu tutan Kushner, Hamas ile Filistin Yönetimi’nin Gazzelileri rehin tutmaktan artık vazgeçmesi gerektiğini de söylüyor.

Röportajla ilgili görüş bildiren Filistin Yönetimi’nin Baş Müzakerecisi Saib Erakat, Kushner’in Filistinlilerle İsraillilerin doğrudan görüşme yapması yönündeki talepleri reddettiğini söyleyerek, “çözümü müzakere etmek değil dayatmak istiyorlar” diyor. Erakat Kushner’in bu mülakatla Filistinlileri masadan kaçan taraf olarak göstermek istediğini, “minareyi çalmadan önce kılıfını” hazırladıklarını kaydediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.