Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız çimento şirketi Lafarge’a, Suriye’de IŞİD’i desteklediği iddiasıyla soruşturma açıldı

Fransız çimento devi Lafarge’a, “insanlığa karşı işlenen suçlara ortak olduğu” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Şirket, Suriye’de aralarında IŞİD’in de bulunduğu, cihatçı örgütleri finanse etmekle suçlanıyor.

Geçtiğimiz yıl şirketin 2007-2015 yıllarında genel müdürlüğünü yapmış olan Bruno Lafont ve Suriye şefi Christian Herrault’un aralarında bulunduğu 8 isme “terör örgütünü finanse etmek”  ve “insanların hayatını tehlikeye atmak” suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Perşembe günü ise şirketi Lafont’dan devralan ve İsviçreli Holchim ile birleştiren yeni CEO Eric Olsen’e aynı suçlardan soruşturma açıldı. Şirketin, 2011-2015 yılları arasında, Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD’in ele geçirmiş olduğu Celabiye bölgesindeki şubesi Lafarge Çimento Suriye aracılığıyla, örgüte 13 milyon Euro aktarmış olduğundan şüpheleniliyor. Bu para karşılığında şirketin, bölgede faaliyetlerini serbestçe yürütebilmek için IŞİD ve diğer örgütlerden taahhüt aldığı sanılıyor.

Suçlamaları reddeden Lafarge, suçlamaların haksız olduğunu ve itiraz edeceklerini söyledi. Lafarge Holchim’in yöneticisi Beat Hess ise geçen yıl açılan davayı kastederek, “Suriye’de olanlardan ötürü çok üzgünüz ve öğrendikten sonra anında harekete geçtik. Bugün şirket bünyesinde davası devam eden kimse yoktur” diye konuştu.

Lafarge dava öncesinde adli denetim kapsamında 30 milyon Euro ödeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.