Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin ile zirve öncesi Trump’tan Rusya’ya destek: “Seçimlere müdahale etmedik diyorlar”

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya lideri Vladimir Putin 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de biraraya gelecekler. Amerikan istihbaratı ve yargısının Kremlin’in 2016’daki başkanlık seçimine Trump lehine müdahale ettiği iddiasını araştırmaya devam ettiğini hatırlatan yorumcular, Trump’ın Putin’e ABD’nin çıkarlarını olumsuz etkileyecek  tavizler vermesinden endişe ediyor.

Gerçekten de iki liderin buluşması, ilginç bir döneme denk geliyor. Başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri gerekçesiyle Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınmış çok sayıda Rus vatandaşı ve Rus kuruluşu var.

ABD’nin Avrupalı müttefikleri de Rusya’nın kendi seçimlerine de müdahale etmiş olabileceğini düşünüyor; Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana, ilişkilerdeki gerilim de devam ediyor; dahası İngiltere’de eski bir Rus ajanın zehirlenmesinden de yine Moskova’yı sorumlu tutup hep beraber diplomatik tecrit başlatmışlardı.

Fakat NATO ittifakına bile kuşkuyla yaklaşan ABD Başkanı Donald Trump, bu tür kaygıları dikkate alacağa benzemiyor. Dün (28 Haziran) “Rusya seçimlerimize müdahale meselesiyle alakası olmadığını söylemeye devam ediyor” diye twit atan ABD Başkanı, Çarşamba günü de “ilk günden beri söyledim Rusya’yla, Çin’le ve herkesle iyi geçinmek gayet iyi bir şeydir. Bu hem dünya için, hem bizim için, hem de herkes için iyi” demişti.

İki lider geçen yıl uluslararası zirvelerin ardından iki kısa görüşme yapmıştı. Ancak tam kapsamlı bir zirve planı Washington’da süren Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasında ilişki olduğu iddialarına yönelik yapılan soruşturma nedeniyle ertelenmişti. Taraflar, Helsinki’deki zirvede Suriye, Ukrayna ve Trump’ın deyişiyle “birçok başka konuyu” daha ele alacaklar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.