Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da çocuk futbolcuların mahsur kaldıkları mağaradan kurtarılmaları haftalar, hatta aylar alabilir

Tayland’da, gezi için gittikleri mağaralar zincirinde kaybolduktan 9 gün sonra dün (2 Temmuz) sağ olarak bulunan 12 futbolcu çocuk ile antrenörlerini gün ışığına çıkarmak, haftalar hatta aylar alabilir.

tayland kayıp çocuklar
Grup, yağmur sezonunun başlamasıyla içerideki çamurlu suların yükseldiği, kapkaranlık mağaranın ücra bir köşesinde, hava odacığı işlevi gören bir oyukta, arama çalışmalarına gönüllü olarak katılan ve bu tür kurtarma operasyonlarında deneyimli iki İngiliz dalgıç tarafından bulundu.

mağara
Yaşları 11 ile 16 arasında değişen çocuklar ve antrenörlerinin bulundukları yerden şu aşamada çıkabilmeleri için, zifiri karanlık çamurlu suların içinde, karmaşık bir güzargah izleyerek saatlerce dalış yolculuğu yapabilmeleri gerekiyor. Ama çocuklar yüzme dahi bilmiyor, üstelik bilseler de, uzmanlar dalış esnasında paniğe kapılabilecekleri için böylesi bir operasyonun çok tehlikeli olacağını söylüyor. Dolayısıyla grubun önce dalış eğitiminden geçmesi gerekecek. Nitekim kurtarma çalışmalarını koordine eden Tayland ordusu da, çocukların mahsur kaldığı noktaya en az dört aylık gıda ve ilaç tedariki sağlanacağını duyurdu. Bu arada drenaj pompalarıyla mağaralar kompleksine dolan suyun tahliye çalışmalarına da devam ediliyor.

mağara1

“Vahşi Domuz” isimli amatör futbol takımına mensup 12 çocuk ve 25 yaşındaki yardımcı antrenörü Ekkapol Janthawong’un İngiliz mağara dalgıçları Rick Stanteon ve John Volanthen tarafından bulundukları anın görüntülerini buradan izleyebilirsiniz.

Çocukların heyecanlanıp sevindiği görülebiliyor, teşekkür ettikleri duyuluyor. Sonra antranörleri, dalgıçlara günlerden hangisi olduğunu soruyor. Dalgıçlar da Pazartesi günü olduğunu ama aradan dokuz gün geçtiğini belirtiyorlar ve çok güçlü olduklarını söyleyip cesaretlendirmeye çalışıyorlar. Sonra, yeniden ve daha kalabalık olarak geleceklerini söyleyip beklemelerini istedikten sonra kamerayı kapatıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.