Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti’de kemer sıkma politikaları sonrası hükümet karşıtı protestolar sürüyor

Haiti’de hükümetin IMF’yle yapılan anlaşma sonucu hayata geçirmeye çalıştığı kemer sıkma politikaları, halkı sokağa döktü. Yakıt fiyatlarına yapılması planlanan zam nedeniyle başlayan protestolar, zam ertelenmiş olmasına rağmen sürüyor.

44573611_401

Üçüncü gününe giren protestolarda şimdiye kadar en az 7 kişi hayatını kaybetti. Adaya düzenlenen uçuşların önemli bir kısmı durduruldu. Liderler, sükunet çağrısı yaptı.

Hükümet karşıtı protestolar, benzin fiyatlarına yüzde 38, dizel fiyatlarına yüzde 47, gaz yağına ise yüzde 51 zam yapılacağının duyurulmasıyla başladı. Protestolar nedeniyle hükümet zam kararının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı fakat bu adım protestocuları sakinleştirmeye yetmedi. Bazı göstericiler bariyerleri ateşe verdi, otellere ve iş yerlerine saldırdı.

44573513_401

Reuters’a konuşan maskeli göstericilerden biri, “Fakir insanlar yemek yiyebilmek istiyor. (Başkan) Jovenel’e Haiti’nin kendisine ve ailesine ait olmadığını söylemek istiyorum. Haiti, tüm Haitililerin. Başkan, yaşayabilmemiz için ülkeyi terk etmeli” dedi.

Gösteriler başkent Port-au-Prince’in yanı sıra, ülkenin ikinci büyük kenti Cap-Haitien ile Les Cayes, Jacmel ve Petit-Goave bölgelerine de yayıldı. Başbakan Lafontant, hükümetin şiddet ve vandalizmi kınadığını söyledi. Önemli havayolu şirketleri, Port-au-Prince’e yapılan uçuşları durdururken, Haiti’deki ABD Büyükelçiliği, vatandaşlarına ve görevlilere dışarı çıkmayıp güvende olmaları için çağrı yaptı.

Başkent Port-au-Prince’de günlük hayat felce uğramış durumda. Barikatlarla, yanan lastiklerle yolların kapatıldığı şehirde, bazı protestocular devrim çağrısı yapıyor.

Ekran Resmi 2018-07-09 14.04.20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.