Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katolik kimliğiyle bilinen Filipinler’de, Devlet Başkanı Duterte, Tanrı konusunda aykırı çıkışlar yapmaktan vazgeçmiyor

Washington Post, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin son zamanlarda Tanrı konusunda  yapmış olduğu tepki çeken açıklamaları haberleştirdi.

Daha önce uyuşturucu bağımlıları, komünist kadın isyancılar ve yolsuzluğa bulaşmış olabilecek liderler hakkında tepki çeken açıklamalarda bulunmuş olan Duterte son olarak 25 Haziran’da hitap ettiği kalabalığa şöyle seslenmişti:

“Havva elmayı yedi, sonra Adem’i uyandırdı, o ne yaptı? Adem de yedi elmayı. Ve kötülük doğdu. Kim bu aptal Tanrı? Eğer olan biten buysa sahiden de aptalmış kendisi. Mükemmel bir ortam yaratıyorsun, sonra bu işinin mahvına yol açacak bir olay tasarlıyorsun. Yani aklınıza yatıyor mu? Böyle bir şey? Sonuç olarak hepimiz ilk günah ile damgalanmış halde doğuyoruz. İlk günahmış! Neymiş o? İlk öpücük mü? Ha, neymiş ilk günah? Neden ilk? Ananın rahmindesin ve suçlusun, öyle mi? Annen baban seninle alakası olmayan bir iş yapmış ve sen ilk günahın taşıyıcısı olmuşsun, öyle mi? Bu ne biçim din be! Aklım almıyor.”

Duerte, yüzde 80’i Katolik olan toplumdan ve piskoposlardan gelen tepkiler üzerine din alimleriyle bir araya gelmiş ve yanlış anlaşılan sözlerinden ötürü “özür dilemişti“: “Benim Tanrım iyidir! Sizin Tanrınızla aynı olduğunu da nereden çıkardınız? Eğer aynı iseler, o halde tamam, özür dilerim. Evet, ne diyelim! Özür dilerim, Tanrı.”

“Ülkede inanç özgürlüğü var”

9 Temmuz’da bundan böyle Kilise’ye saldırmayacağı vaadinde bulunan Duerte, yalnızca bir gün sonra bu sözünü de bozarak Tanrı’yı bu kez Cennet ve Cehennem üzerinden sorguladı: “Biliyorsunuz, benim Tanrım cennet ve cehennemi yaratmadı, çünkü eğer cehennemi yaratmış olsaydı, o aptal bir Tanrı olurdu… Ben cennete inanmıyorum çünkü inanırsam bu insanların yalnızca bir kısmı cennete girebilir.”

25 Temmuz’da ise Duterte bir kez daha konuyla ilgili konuşmuştu ve söz konusu açıklamasına gelen tepkileri şöyle yanıtladı: “Bizim inandığımız Tanrı için aptal demedim. Sizin inandığınız Tanrı, benim inandığımla aynı değildir ve sizinki aptaldır dedim. Benim inandığım Tanrı gayet makuldur. Ayrıca nereden çıktı bu din tartışması. Eğer istemiyorsam Tanrı’ya inanmayabilirim de, bunda ne varmış. İnanç özgürlüğü var.”

Anketlere göre geriledi

Haberde, Duerte’nin Tanrı’yla ilgili yorumlarının ardından yapılan Manila merkezli ankete göre Başkan’ın popülaritesinin 2016 seçimlerinden bu yana en düşük düzeyine gerilediği belirtildi ve Filipinler’deki Diliman Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Aries Arugay’ın görüşlerine yer verildi. Aruguay, Duterte’nin sözlerinin Kilise’yi değil doğrudan Tanrı’yı hedef aldığını söyledi ve Kilise’nin gücünün ve politik nüfuzunun azalmış olmasının, ülkedeki dindarlığının azaldığı anlamına gelmediğini belirtti.

Bununla birlikte Arguay, Duerte’nin, Tanrı’yla ilgili sarf etmiş olduğu sözlerin ardından azalmış olması muhtemel popülaritesine rağmen ülkedeki güçlü nüfuzunu yitirmediğini vurguluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.