Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nikaragua sonraki Venezüela olma yolunda mı?

Nikaragua’da üç aydır devam eden hükümet karşıtı protestoları bastırmak için Ortega hükümeti Masaya şehrinde geniş çaplı bir operasyon başlattı.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, nisan ayından beri Nikaragua’da yükselen şiddet ortamında yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi.

Hükümete karşı protestolar emeklilerle ilgili bir reform paketine karşı patlak verdi, tepkiler sonucunda Devlet Başkanı Daniel Ortega reform paketini hızlıca geri çekti. Buna rağmen protestolar nisan ayından beri devam ediyor ve Nikaragua’da 1990’larda sona eren iç savaş döneminden beri böylesi bir şiddet ortamı görülmedi.

nikaragua

Protestocular eylemler sırasında şehirlere barikatlar kurarak hükümet güçlerine ve paramiliter güçlere karşı bir duruş sergiliyor. İlginç olan ise, şu anda devlet başkanlığı yapan Ortega’nın 1979 yılında diktatör Anastasio Somoza yönetimine karşı ayaklanan Sandinista Ulusal Özgürlük Cephesi’nin içerisinde yer alan hala da hareketin liderliğinde bulunan siyasal figür olması ve kendisinin de ülkeyi 43 yıl yöneten Somoza diktatörlüğüne karşı barikatlar kurularak verilen mücadele sürecinde yer almış olması.

30 Mayıs’ta başkent Managua’da yapılan eylemlerde çok sayıda protestocu güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Bir hafta boyunca hükümet yanlısı milis güçlerin başkentte protestolarda yer alan üniversite öğrencilerini tahliye ettiğine, onları kampüslerinden  sürdüğüne ve ayrıca bu süreçte 200 kadar öğrencinin bir Katolik Kilisesi’ne sığınarak olaylardan korunmaya çalıştığına yönelik bilgiler mevcut.

Nikaragua İnsan Hakları Derneği (ANPDH) Başkanı Alvaro Leiva’nın tanıklığına göre, geçtiğimiz pazar günü ülkenin güneydoğusunda güvenlik güçlerince yapılan operasyonda dördü güvenlik gücü mensubu olmak üzere en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Hükümet ile muhalefet arasında uzlaşı sağlanması için çalışan Ulusal Diyalog grubu üyelerinin de saldırıların hedefi olduklarına yönelik haberler mevcut.

Olaylar ülkede sosyal güvenlik hakkını sınırlandıran ve bütçeyi hafifletmek için emeklilerin maaşlarında kesinti yaratacak bir reform paketinin çıkarılmasıyla patlak verdi. Protestolar kısa sürede hükümet karşıtı bir hale büründü. Protestocular Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) hükümetinin istifasını talep ediyor. Nikaragua’da muhalif güçler Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Başkan yardımcısı ve aynı zamanda Ortega’nın eşi Rosario Murillo’nun ülkeyi diktatörce davranışlarla yönettiğini iddia ediyor ve yolsuzluk suçlamasında bulunuyor. Şu anda sokaktaki eylemciler kendilerini 1979 hareketinin mirasçıları olarak görürken, Devlet Başkanı Ortega ise, protestocuların sağcı gruplar tarafından provoke edildiğini ve olayların ABD tarafından desteklendiğini iddia ediyor.

ortega ve eşi

Bütün bu protestolar sonucunda Nikaragua’da da Venezüela’ya benzer bir dönüşüm noktasına mı gelindiği tartışmaları yapılıyor. The Economist’in yorumuna göre; Venezüela örneği göstermektedir ki, insan unsurunu önemsemeyen rejimler ulusal protestolardan ve uluslararası baskıdan kurtulabiliyor. Nikaragualılar kendi ülkelerinin Venezüela örneğinden farklı olduğunu göstermesini umut ediyor. 22 yaşındaki öğrenci lideri Valeska Valle, katliamlar için hazır olmadıklarını ve asla hükümetin onları öldüreceklerini ve Nikaragua’da bir üniversite öğrencisinin cinayete kurban olacağını düşünmediklerini söyledi.

Başkent Managua kökenli gazeteci Dánae Vílchez, halkın taleplerinin çok açık olduğunu öldürülenler için adalet, demokrasiye dönüş ve yönetimin istifasının istendiğini dile getirdi. Ayrıca devlet başkanı Ortega’nın krize barışçıl, kurumsal bir çözüm önerisinde bulunduğunu fakat onun yalnızca gücünü koruma isteğinde olduğunu sözlerine ekledi. Vílchez, Ortega’nın dönemindeki insan haklarına yönelik suçların onun liderliğini gayri meşru hale getirdiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.