Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre muhalefet lideri İmran Han önde

Pakistan meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre muhalefet lideri İmran Han’ın başında bulunduğu Pakistan Tahrik-i İnsaf (Pakistan Adalet Hareketi) önde yer alıyor. Bir önceki seçimlerde iktidara gelmiş olan Pakistan Müslüman Ligi (PML-N) ise sürece hile karıştırıldığı iddiasıyla seçim sonuçlarına itiraz ediyor. Pakistan devlet televizyonu PTV’nin açıkladığı verilere göre, muhalefet partisi oylarını iki kattan fazla arttırarak  mecliste 100’in üzerinde milletvekili sayısına ulaşıyor, 2013 seçimlerinde birinci parti olan Pakistan Müslüman Ligi’nin ise mecliste yaklaşık 100 sandalye kaybettiği bilgisi mevcut.

imrah-khan

Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han

PML-N lideri Şahbaz Şerif ise, seçim sonuçları tutanaklarının tamamına ulaşamadıklarını ve seçim sonuçlarını takip etmek isteyenlerin engellendiğini belirterek seçim sonuçlarının hileli olduğunu iddia etti.

Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari de, parti üyelerinin oy sayım işlemini takip etmesine izin verilmediğini ve resmi seçim sonuçlarına henüz ulaşamadıklarını ifade etti. Avami Ulusal Partisi (ANP) Genel Sekreteri Mian Hüseyin de resmi olmayan sonuçların manipülatif olduğunu ve partisinin seçim sonuçlarını tanımadığını dile getirdi.

Birleşik Eylem Konseyi (Muttahida Meclis-i Amal – MMA) lideri Mevlana Fazlurrahman ise, tüm partilere çağrı yaparak onları hileli seçim sonuçlarını tanımamaya ve hileli sonuçlara karşı strateji geliştirmeye çalıştı.

Pakistan Seçim Komisyonu Sekreteri Babar Yakup ise, henüz resmi sonuçları açıklamadıklarını, seçim sonuçlarının toplandığı elektronik sistemin çöktüğünü ve seçim sonuçlarının hileli olduğuna yönelik itirazların değerlendirileceğini belirtti.

Seçmen sayısının 105 milyonu aştığı ülkede, seçime katılımın 2013 seçimlerindeki yüzde 55 oranını aştığı belirtiliyor.

Dawn News’in açıkladığı, oyların yüzde 49’unun açıldığı durumdaki sonuçlara göre, mecliste PTI 119, PML-N 61, PPP 40, MMA 8, MQM ise 8 sandalye kazanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.