Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: ABD Dışişleri eski Bakanı Tillerson’un görevden alınmasında -Katar’ı işgal etmelerine engel olduğu için- Suudi Arabistan ve BAE etkili oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen Mart’ta görevden aldığı, yönetiminin ilk Dışişleri Bakanı Rex Tillerson meğer Katar’ı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) işgalinden kurtarmış. Amerikan Intercept dergisinin edindiği bilgilere göre, 2017 yazında Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn’in teröre destek vermekle suçladıkları Katar’ı -diplomatik ilişkileri kesip, kara, deniz ve hava trafiğini de kapatarak- tam bir ablukaya aldıktan sonra, Tillerson’un krizi çözmek için büyük çaba sarf ettiği biliniyordu.

Fakat Intercept dergisi, Exxon Mobil’in eski CEO’su olarak Katar yönetimi ile yakın ilişkileri bulunan Tillerson’ın, perde arkasındaki asıl mücadelesinin, gizlice Katar’a askeri müdahale hazırlıkları yapan ve o sıralarda kuzeniyle veliahtlık için çekişme içinde olan Suudi Prensi Muhammed Bin Salman ile Dışişleri Bakanı Adil el_Jubeyir’i, işgal fikrinden vazgeçirmek olduğunu öğrenmiş. Habere göre; Tillerson bu çabasında başarılı da olmuş ama bu kez de, plan suya yattığı için Abu Dabi’nin veliaht prensi Muhammed Bin Zayed’in şimşeklerini üzerine çekmiş. Nitekim dergi, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu müdahale ertesinde Tillerson’u görevden aldırmak için Trump’a yoğun bir kulis yapmaya başladıklarını yazıyor.

tillerson 2

BAE destekli Suudi askerleri ile Doha’yı işgal planı

İşgal planına gelince: Önce Katar istihbaratı bu tür hazırlıklar olduğunu öğrenip ABD’ye bildirmiş; ardından Amerikan ve İngiliz istihbaratı da aktarılan bilgiyi doğrulamış. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin veliaht prenslerinin hazırladığı plana göre; BAE’den de destek alacak Suudi askerleri, Katar’a karadan girdikten sonra, güzergahtaki Amerikan hava üssünün çevresinden dolanıp Doha’ya girecek ve başkenti işgal edeceklermiş.
Rex Tillerson, istihbaratı aldıktan sonra, bir yandan Körfez prensleri ve diğer muhatapları ile telefon görüşmeleri yaparak, bir yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’ten destek isteyerek ve bir yandan da eskiden CEO’su olduğu petrol devi Exxon Mobil’i devreye sokarak, askeri müdahalenin olumsuz sonuçları olacağı yönünde Suudi Arabistan ve BAE üzerinde baskı oluşturmuş.

Ancak bilindiği üzere Tillerson bölgedeki tansiyonu düşürme çabalarına Beyaz Saray’dan pek destek alamamıştı. Körfez ülkelerine Katar’a uyguladıkları ambargoyu kaldırmaları için çağrı yaparken, Başkan Trump Katar’ı terör destekçisi olarak yaftalayan açıklamalar yapmıştı. Intercept dergisi, Trump’ın söz konusu açıklamasının Trump’ın damadı Jared Kushner ile yakın temasta olan BAE’nin Washington Büyükelçisi tarafından kaleme alınmış olabileceğini yazıyor. Dahası Kushner ile Suudi Arabistan ve BAE veliaht Prensleri ile “hemen her gün Whatsapp’tan mesajlaşacak kadar” yakın arkadaşlar ve haberde, prenslerin 2017 yazının son günlerinden itibaren Tillerson’u koltuğundan etmek üzere Beyaz Saray’da lobi faaliyetlerine başladıkları belirtiliyor. Nitekim Trump’ın Tillerson’u görevden aldığını açıkladığı tarih de, Suudi Veliaht Prensinin ABD’ye yaptığı hayli medyatik seyahatten bir hafta öncesine denk geliyor. Intercept’ın görüştüğü Suudi ve BAE’li kaynaklar, zamanlamanın manidar olduğunu vurgulamışlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.