Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nikaragua’da hükümet yanlısı paramiliterler sokaklarda

Nikaragua’da bu yıl Nisan ayında ekonomik sebeplerle başlayan protestolar halen devam ediyor. 1979’da Somoza diktatörlüğünü sona erdiren Sandinista Devrimi’nin lideri Daniel Ortega ve yönetimi ise, protestolara en başından beri şiddetle karşılık veriyor. Nisan’dan beri devam eden çatışmalar Nikaragua İnsan Hakları örgütüne göre 450 kişinini yaşamına mal olurken, 2800 kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor.

Ülkeden gelen yeni haberlere göre yüzleri maskeli silahlı gruplar evlere, kiliselere, dükkanlara ve üniversitelere saldırmaya başladı. Gruplar aynı zamanda 600 kişinin kaybolmasından da sorumlu tutuluyor. Güvenlik uzmanları ve insan hakları örgütlerinin iddialarına göre bu grupların içinde muvazzaf asker ve polisler, 80’li yıllarda Somoza yanlısı güçlerle Sandinistalar arasındaki iç savaşta çatışmış gerillalar da var.

Paramiliter kuvvetler tarafından kaçırılıp işkenceye uğrayanlardan biri de aktif olarak protestolara katılan 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Marco Noel Novoa. Protestoculara destek için para toplarken paramiliterler tarafından kaçırılan Novoa başkente yakın bir çiftlikte bir hafta boyunca işkence gördü. Novoa işkencecilerin arasında üniformalı bir polisin de olduğunu ve bir hafta boyunca sürekli tazyikli su ve şok tabancası ile işkence gördüğünü söylüyor. Kendi ifadesine göre Novoa’yı öldürülmekten kurtaran ise Amerikan vatandaşı olması.

Ortega ise hükümetin bahsedilen gruplarla işbirliği yaptığı iddiasını reddediyor ve gruplardan “gönüllü polisler” ve “kendilerini savunan vatandaşlar” olarak bahsediyor. Son haftalarda televizyondaki demeçlerinde ise Ortega bu grupları muhalefet partilerinin örgütlediğini ve grupların uyuşturucu kaçakçılarıyla ABD’den maddi yardım aldığını iddia etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.