Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den, gümrük vergisinden muaf tuttuğu Türk mallarını vergi kapsamına alma sinyali

Amerikan yönetimi, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) kapsamında ABD’ye gümrük vergisinden muaf tutularak giren Türkiye menşeli ürünleri gözden geçirme kararı aldı. Hepsinin ya da bir kısmının vergi kapsamına alınması ile sonuçlanabilecek söz konusu ürünler arasında, otomotiv yedek parçaları, mücevherat ve doğal taşlar da bulunuyor.
GSP, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere tek taraflı imtiyaz vererek dünya ticaretinden aldıkları payı artırmalarını hedefleyen bir sistem. Türkiye’nin bu kapsamda ABD’ye sattığı malların yekünü 1.66 milyar dolar.
Amerikan Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında Türkiye’nin GSP sistemine kabul için gerekli koşullara riayet etmediğine dair endişe taşıdıklarını ve gözden geçirmenin bu amaçla yapıldığını duyurdu. Metinde, Türkiye’nin ABD’den ihraç ettiği 1.78 milyar dolarlık ürüne ek gümrük vergisi uygulamaya başlaması, GSP kriterlerine uymayan tutum olarak nitelendirildi.
Türkiye Mayıs ayında, ABD’nin ithal demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başlaması üzerine, ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünlerinde aynı şekilde 266.5 milyon dolar vergi yükü oluşturacak karşı tedbirler uygulama kararı almıştı.

.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.