Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ABD’de seçimlere nasıl müdahale ediyor? ABD bu müdahalelerle nasıl savaşıyor?

2 Ağustos 2018’de New York Times’ta Michael Wines ve Julian E. Barnes imzasıyla çıkan haber/analizi Okan Yücel çevirdi.

Trump yönetiminin üst düzey yetkilileri Rusya’nın Kasın 2020’deki Başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışacakları konusunda uyarılarda bulunurken bununla mücadele etmeye de kararlı olduklarını belirttiler.
Üst düzeydeki yetkililerin yaptıkları bu açıklamalar, Trump’ın, Moskova’nın 2016 seçimlerindeki partiler arasındaki bölünmüşlükleri ve seçmen bölgeleri arasındaki gerginlikleri nasıl kullandığını beceriksiz bir şekilde kabul etmesinden çok daha berrak ve anlaşılırdı.
FBI direktörü Christopher A. Wray bu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bu bizim son dereceye ciddiye almamız gereken bir tehdit ve buna ciddiyet ve karalılıkla yanıt vermeliyiz.”

03dc-interference-jumbo
Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats (ortada solda) Amerikan seçimlerine müdahale konusunda Rusya’nın öneminin altını çizmekte ısrarlı

Rusya, Amerikan seçimlerine nasıl müdahale ediyor?

Rusya, sosyal medya mecralarını kullanarak ABD’de en çok hangi gündem maddeleri konuşuluyorsa, o konularla ilgili propaganda yaymaya çalışıyor. Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats bu çabaların kalıcı, ısrarcı ve her tarafa nüfuz eden taraflarının olduğunu belirtti. Ona göre Rusya’nın en büyük hedefi ülke içindeki sosyo-politik kamplaşmaları daha kötü hale getirerek bu durumdan faydalanmak.
Coats Rusya’nın ciddi bir dezenformasyon propagandası sürdürdüğü görüşünde. Perşembe günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Rusya’nın, ABD’yi zayıflatmaya ve bölmeye yönelik ısrarcı bir kampanya yürütme çabalarını görüyoruz.”
İstihbarat yetkilileri ve hukukçular ise seçmenlerin tercihlerini açıklamalarının baskı altına alınması, illegal kampanyaların finanse edilmesi, oylama sistemlerinin altyapılarına ve seçilmiş yetkililerin hesaplarına gerçekleştirilecek olası saldırılar gibi bir dizi eylemi, seçimleri manipüle etmenin farklı yolları olarak tanımlıyorlar.

En yaygın tehditler hangileri?

İstihbarat yetkililerine göre Rusya’nın öncelikli hedefi sosyal medya mecralarına, dijital ortam üzerinden yanlış bilgiler yaymak. Facebook yaptığı açıklamada, Rusya ile bağlantısı olduğundan şüphe edilen 32 hesabın bu hafta içinde kapatıldığını duyurdu.
Bilgisayar güvenliği hususunda ise, kampanya şirketlerinin bu tip saldırılara engel olacak tecrübeye ve paraya sahip olmadığı eyalet seçimleri, uzmanlar tarafından “dış müdahaleye açık” ve “kırılgan” olarak yorumlanıyor. Microsoft, 2018 seçimlerinde iki adaya yönelik, Rus İstihbaratı tarafından gerçekleştirildiği düşünülen dijital saldırılar yaşandığını belirtirken Missouri Senatörü, Demokrat Claire McCaskill, bu kişilerden birisinin kendisi olduğunu iddia etti.
Harvard Üniversitesi’nden, emekli istihbaratçı ve siber-güvenlik uzmanı Eric Rosenbach ise “Umuyorum ki yanılıyorumdur. Ama bence özellikle Rusların çoktan bilgilerini çalmış olduğu kampanyalara yönelik saldırılar izleyeceğiz” diyerek durumun daha da acil ve tehlikeli olduğunu belirtti.
Genel olarak eskimiş ve güvensiz olarak tanımlanan seçim makineleri (voting machines) resmî bir belgeye yazılı olarak dökülemiyor olsa bile pek çoklarının düşündüğünden daha güvenlidir. Oy veren her beş Amerikan seçmenden dördü çıktısı olmayan bu makineler aracılığıyla oy kullanır. Devlete bağlı, seçmen kayıtlarının tutulduğu veri sistemleri de 2016’dan beri dış müdahalelere karşı daha korunaklı hale getirildi. Uzmanlara göre, seçim güvenliğini sağlayacak ve seçim sürecini işletecek cihazlara dışarıdan müdahale edilebiliyor olsa da, bu müdahalelerin seçim sonuçlarını değiştirecek boyutlara ulaşması neredeyse imkansız.

Oylamanın güvenliği nasıl sağlanıyor?

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nda çalışan, seçimlerden sorumlu resmî görevliler, oyların güvenliğini sağlamak ve dış tehditlere karşı gelmek için bir koordinasyon merkezi oluşturdular. Koordinasyonun yanı sıra ekipmanlarını da geliştirirken bütün ülkeye yayılacak güvenlik ağları oluşturulmasından da söz ediliyor. Seçim güvenliğinden sorumlu, en üst düzeydeki yetkililer, tehditleri eskiye kıyasla daha rahat görebiliyorlar. Şubat ayında 50 eyaletin tamamı ve binden fazla yerel yönetim birimi, verileri birbirleriyle paylaşmak için bir merkez açtılar. Fiilen bütün eyaletler seçim süreçlerine dışarından müdahaleyi önlemek için sorumluluk alıyorlar.
Karma (özel-kamu) komiteler de yeni ekipmanların ve önlemlerin standartlarının, seçim güvenliğini kayda değer ölçüde arttıracağını düşünüyorlar. Seçim Yeniliği ve Araştırmaları Direktörü David J. Becker, seçim makinelerinden alınacak çıktıların sayısının şu ana kadar yapılan seçimlerde olduğundan çok daha fazla olacağını öne sürüyor. Aynı zamanda bütün eyaletler, kendi seçim sistemlerine, oyların sayımını kolaylaştırmak ve sayım sürecini daha güvenilir hale getirmek için ileri düzeyde seslendirme teknolojileri adapte edecekler.

İstihbarat servisleri ne yapıyor?

Hem emekli hem de aktif olarak çalışan resmî yetkililere göre, şu ana kadar istihbarat servislerinin yaptıkları en önemi iş, yabancı ağlara nüfuz ederek saldırı planlayan Rus grupları takip etmek. İstihbarat servisleri aynı zamanda, ABD’deki bilgilendirme kampanyalarına yönelik saldırıları tespit eden ağları da izliyor.
Adalet Bakanlığı eski yetkililerinden Michael Sussmann, bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Bilgi topluyorlar. Bizim reklamlarda ne hedeflediğimizi ve gerçekte ne yaşandığını bulmaya çalışıyorlar. Bu işlemler yabancı bilgi ağlarına girmeyi ve diğer casusluk faaliyetlerini de kapsıyor. Herhangi bir müdahaleyi tespit etmek için ABD ağlarını da gözlemliyorlar.”
İstihbarat servisleri bu iş için teknoloji şirketleriyle dirsek temasındalar. Yine de bazı şirketler paylaşılan bilgilerin çok az olduğunu söylüyor ki bu da Silikon Vadisi’nin tehditleri belirleyip Amerikalıları uyarmasını engelliyor.
Dan Coats, istihbarat örgütlerinin ve Beyaz Saray’ın, seçimlere yönelik tehditleri en büyük öncelikleri olarak gördüklerini söyledi. Sadece teknoloji firmalarını değil, bütün Amerikalıları edindikleri bilgiyi doğrulama konusunda daha dikkatli olmaya davet eden Coats şöyle devam etti: “Edindiğimiz her bilgiye eleştirel yaklaşmamız çok önemli.”
Obama yönetiminde yer alan yetkililerden Laura Rosenberger ise Coats’ın Beyaz Saray’daki varlığının halkı bilgilendirmek için çok önemli olduğunu belirtirken bu durumla mücadele etmede tüm toplumun direncinin oynayacağı rolün önemine vurgu yaptı.

Trumputin

İstihbarat servisleri başka ne yapmalı?

Siber-güvenlik uzmanları Perşembe günkü brifingleri överek, bunun dış müdahaleleri engellemeye yönelik önemli bir adım olduğu fikrinde birleştiler. Ancak başka gerekliliklerin de altını çizdiler. Onlara göre Rusya’yı caydırmak için küçük cezalandırmalar ve yaptırımların ötesinde bir girişime ihtiyaç var. Bu da Trump’ın iradesini ortaya koyması. Sussman şu sözleri ile durumu özetliyor: “Eğer devam eden bir şeyi değiştirmek istiyorsanız, bu, başkanlık seviyesinde alınacak bir karar gerektirir.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.