Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin senatosu kürtaj yasasını reddetti

Arjantin senatosu, 15 saatlik görüşmenin ardından, 31’e karşı 38 oyla kürtaj yasasını reddetti. Daha önce parlamentonun alt kanadından geçen ve Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin önüne getirilmesi halinde imzalayacağını söylemiş olduğu tasarı, hamileliğin ilk 14 haftası içinde gebeliğin sonlandırılmasını yasal hale getirmeyi öngörüyordu.

Arjantin’de kürtaj, sadece kadının tecavüz sonucu hamile kalması ya da gebeliği nedeniyle sağlığının tehlikeye düşmesi halinde mümkün. Senato’da yapılan oylamanın sonucu bu durumu değiştirmedi.

argentina-abortion

The Independent, tartışma sırasında senatör Mario Fiad’ın kürtajı “trajedi” olarak nitelendirdiği ve yasanın geçmesinin “uluslararası teamüllere aykırı olacağını” söylediğini yazdı.  Gazete, “başlangıçta tasarıya karşı çıkan ancak daha sonra yasadışı kürtajın insanların hayatını tehlikeye düşürdüğünü anlayan ve bu yüzden fikrini değiştiren” muhalif senatör Pedro Guastavino’nun “Bunu anlayabilmenin tek yolu, meseleye kamu sağlığı açısından bakmak” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Öte yandan Kongre çevresinde kararın açıklanmasını bekleyen kürtaj karşıtı göstericiler, haberi sevinçle karşıladı ve gün ağarana kadar kutlamalar yaptı.

Nüfusunun çoğunluğu Katolik olan Arjantin, kürtaj yasası nedeniyle ikiye bölünmüştü. Yasaya karşı çıkan aktivistlere göre 1983 yılından bu yana 3.000 kadın, yasadışı kürtaj sonucunda öldü. Independent, Arjantin’de yapılan oylamanın, ağırlıklı olarak Katolik olan Latin Amerika ülkelerinde süregelen kürtaj tartışmalarını yeniden tartışmaya açtığı yorumunda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.