Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’nın sömürgeci dönem ile yüzleşmesi: Avrupa müzeleri, çalınan eserleri gerçek memleketlerine kiralayacak

The Washington Post’un haberine göre, Avrupa’daki müzeler, kolonyal geçmişlerinden bünyelerine kattıkları eserleri, ait oldukları ülkelere geri kiralamayı düşünüyor.

Müzeler, Avrupalı devletler için adeta bir gövde gösterisi anlamını taşıyor. Geçmişlerine ait eserleri gururla sergilerken, aynı zamanda tarihlerinden aldıkları gücü de yansıtan Avrupa ülkeleri, belirli bir yüzleşme ile de karşı karşıya kalıyor. Şüphesiz, bu yüzleşmelerin en büyüğü bazı Avrupa devletlerinin kolonyal geçmişi.

Avrupa müzelerindeki her eser, Avrupa medeniyetine ait değil. Geçmişte kolonileştirilen topraklardan ele geçirilen eserler de yıllardır Avrupa müzelerinde sergileniyor. Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un Kasım 2017 tarihinde Burkina Faso ziyareti sırasında dile getirdiği “Afrika mirasının Afrika’ya taşınması” konusu sonrası Avrupa’nın önde gelen kültürel enstitüleri, kolonyal dönemden ülkeye gelen eserlerin gerçek sahiplerine kiralanması için çalışmalara başlamış durumda.

Macron’un başlattığı bu gelişmelere, Nisan 2018 tarihinde Almanya’da katılmaya karar vermişti. Alman Kayıp Eserler Derneği, Naziler tarafından ele geçirilen eserlerin orijinal merkezlerinin tespit edilmesi ve bu eserlerin geri götürülmesi için bir proje başlatmıştı. Almanya, bu konuda kararlı bir çizgi çiziyor, öyle ki; 2019 yılı için eserlerin tespiti ve taşınması için 3.5 milyon dolar bütçe ayrılmasına karar verildi.

Bu gelişmeler geniş kitleler tarafından olumlu karşılansa da, belirli çevreler bu gelişmelerin samimiyetini sorguluyor. Eserlerin, merkezlerine taşınmasının yanında kolonyal dönem için bir özür dilenmemesi ve kiralamaların genelde kısa süreli yapılmasının sebebinin ekonomik çıkarlar olduğuna dair görüşler de mevcut. Aynı zaman da, Afrika’da bu değerli eserlerin korunması ve sergilenmesi konusunda yeterli standartlara sahip müzeler olup olmadığı da tartışmanın başka bir boyutunu oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.