Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetimi Amerikan Ordusu’na bağlı ‘Uzay Kuvvetleri’ni kurmak için Kongre’den onay istiyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ordusunun 6. kolu olarak 2020 yılına kadar bir Uzay Kuvvetleri kurmayı planladıklarını duyurdu. Pence, Çin ve Rusya’nın artan tehditleri ve kızışan rekabet karşısında ülkesinin uzaydaki hakimiyetini ancak böyle yeni bir güçle koruyabileceklerini savundu. Başkan Yardımcısı, “rakip ülkeler uzayı çoktan bir savaş alanına çevirmiş durumdalar, bu tür bir meydan okumaya karşı sinemeyiz” dedi.

mike Pence

ABD ordusunun Kara, Hava, Deniz ve Özel Kuvvetleri ile Sahil Koruma birimlerinden bağımsız ama onlarla eşit konumda bir güç olarak planlanan Uzay Kuvvetleri’nin kurulması için Kongre onayı gerekiyor. Mike Pence, Başkan Trump’ın da Kongre’den önümüzdeki beş yıl için uzay güvenliğine dönük yatırımlar için sekiz milyar dolar ek fon telep ettiğini duyurdu.

logo-

Trump yönetiminin arzusu, ordunun tüm birimlerinden uzayda savaş yürütebilecek birikim ve beceriye sahip olanları biraraya getirmek. Uzay savaşları için doktrinleri ve taktikleri üretecek bir de özel Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurulacak. Trump yönetimi ayrıca B-21 bombardıman uçaklarındaki gibi gelişmiş sistemler üzerine çalışacak yeni bir Uzay Kakınma Ajansı oluşturulmasını istiyor. Kongre’den onay alınırsa, halen ABD Hava Kuvvetleri Uzay ve Füze Sistemleri Merkezi ile Ulusal Hava Keşif Ofisi tarafından kontrol edilen uydu, füze uyarı, GPS ve benzeri sistemlerin kontrolü bu ajansa devredilecek.

Pence’in duyurusu ile eşzamanlı ”Uzay Kuvvetleri tam yol ileri” tweeti atan Trump, 20 yıl önce Ronald Reagan’ın “Uzay Savaşları projesi” adıyla başlattığı, uzay çalışmaları için ayrı bir ordu kurulması projesi için talimatı Haizran’da vermişti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, daha önce ordu içinde yeni birim oluşturulması fikrine hava kuvvetlerinin zaten bu işi yapmakta olduğunu söyleyerek karşı çıkıyordu. Ancak fikrini değiştirdiği anlaşılıyor. Demokrat Parti’den Hawaii Senatörü Brian Schatz ise, Cumhuriyetçi Partililerin Başkan Trump’a bunun çok kötü bir fikir olduğunu söylemeye korktuklarını savunarak, “çılgın fikir ve projelerinden vazgeçirilemeyen bir lider ülke için büyük tehdit” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.