Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatikan Pennsylvania skandalı karşısında “utanç ve üzüntü” duyduğunu açıkladı

The Guardian’ın haberine göre, en az 1000 çocuğun 300 papaz tarafından cinsel istismara uğradığı skandal karşısında Vatikan, “utanç ve üzüntü” duyduğunu ve Papa Francis’in mağdurların yanında olduğunu belirtti.

Açıklama, olayı soruşturan heyetin Salı günü açıkladığı rapordan sonra geldi. 900 sayfa uzunluğundaki raporda “istismar olaylarının Kilise tarafından on yıllarca gizlendiği, istismarcıların korunduğu ve hatta bazılarının terfi ettirildiği” gibi bilgiler yer alıyor.

Vatikan Basın Ofisi sorumlusu Burke adıyla yayınlanan açıklamada, “Bu korkunç suçlar karşısında hissedilenleri ifade edebilecek iki kelime var: utanç ve üzüntü. Rapordaki istismar olayları suçtur ve ahlaken kabul edilemezdir. Bu eylemler insanların güvenini kırarak, mağdurların onuru ve inançları çalınmıştır. Kilise geçmişten ders çıkarmalıdır ve istismarcılarla buna izin verenler hesap vermelidir.” denilmekte.

Vatikan yaptığı açıklamada, Kilise’nin bu tarz olaylara karşı daha dikkatli olacağını ve reformlar gerçekleştireceğini söyledi: “Papa bu tür olayların müminlerin inancını ve ruhunu ne kadar sarsabileceğinin farkında ve çocuklarla korunmasız yetişkinlere güvenli bir ortam sağlanması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği çağrısını tekrarlıyor.”

Papa geçen Ocak ayında Şili’deki bir başka istismar olayından sonra, olayı örtbas eden Kilise üst düzey yetkililerini suçlayan mağdurları kınayarak tepki çekmişti. Sonrasında özür dilemek zorunda kalan Papa bir soruşturma başlatmıştı ve olay, beş piskoposun istifasıyla sonuçlanmıştı.

Fakat Pennsylvania skandalı raporunda adı geçen hiçbir piskoposa henüz herhangi bir istifa çağrısı yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.