Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da bunamayla mücadelede sıradışı yöntemler

Hollanda’da doktorlar ve bakıcılar bunamayla mücadelede sıradışı teknikler uyguluyorlar. Uzmanlar, hastaları rahatlatacak ortamlar inşa ederek duyusal yeteneklerin kullanımına odaklanıyorlar. Tedavi sürecinde yatak istirahati ve ilaç kullanımı gibi geleneksel yollar yerine, teknolojiden de faydalanarak hastaların hafızasını ve duyularını güçlendirmek amacıyla tasarlanmış simülasyonlar kullanılmakta.

İleri derecede bunama hastası Willy Briggen yatağında, rahatlamak için tavana yansıtılan doğa görüntülerini izliyor.

Ülkedeki en ünlü bunama uzmanlarından nöropsikolog Erik Scherder; “stres ne kadar azaltılırsa o kadar iyi. Stresin ve sıkıntının azaltılmasının doğrudan fizyolojik etkileri var” diye konuşuyor.

Örneğin hastalar, plaj dekoru verilmiş bir odada hayali bir seyahate gidiyorlar. Bu tür simülasyonlar hastaların ortak geçmişlerini hatırlamalarına yardımcı oluyor. Veya klasik bir Amsterdam barı gibi düzenlenmiş odalarda içki içip sohbet ediyorlar. İçinde müzik, koku ve ışıkların kullanıldığı terapiler sayesinde hastalar, normalde kliniklerde baskılanıp ortaya çıkarılamayan hislerini ifade etme olanağı buluyorlar.

Huttuinen bakım merkezinde plaj odası.

Şu anda Hollanda’da 64 yaş üstü 3.2 milyon kişilik nüfusun yüzde 8.4’ü bunamadan muzdarip. Hükümet bu rakamın önümüzdeki 25 yıl içinde ikiye katlanacağını öngörüyor.

Son yıllarda hükümet, yatılı klinikler yerine evde bakım için teşviklerde bulunuyor. Fakat ileri derecede hastalar için özel olarak işletilen fakat devlet tarafından fonlanan yatılı merkezler de bulunmakta. Hastaların kendilerine ait odaları bulunuyor fakat mutfak, salon gibi alanlar ortak kullanım.

Catharina Post ve eşi bir tramvay simülasyonunda
Jan Post ve Harry Klein, Amsterdam’da gerçek bir barın replikasında.

Bakıcılar ve akademisyenler bu yöntemlerin işe yaradığını düşünse de, yöntemlerin uzun vadede etkilerine dair ciddi bir kanıt bulunmuyor. Bunama, tedavisi olmayan bir hastalık olarak değerlendiriliyor.

Hastalar sanal bisiklet turunda

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.