Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Afganistan’da modern bir askeri üs kuruyor

South China Morning Post’un 28 Ağustos tarihli haberi, Doğu coğrafyasında önemli bir gelişmeyi gündeme taşıdı. Habere göre, Pekin yönetimi Afganistan ile Çin arasındaki Vahan Koridoru’na, tüm masraflarının Çin tarafından karşılanacağı bir askeri üs kuruyor. İddiaya göre Çin buraya yüzlerce askerden oluşan birliklerini de yerleştirecek.

Kurulacak üssün oldukça modern olacağı ve en üst seviye askeri teknoloji ile donatılacağı yazıyor. Haberin yazarı Minnie Chan’e göre, bu projenin amacı komşu Afganistan’a terör ile mücadelesinde yardımcı olmak ve ülkenin istikrara ulaşmasına katkıda bulunmak.

Geçtiğimiz üç yılda Afganistan’ın güvenlik birimlerine 70 milyon doların üzerinde yatırım yapan Çin, bölgedeki sorunu “ayrılıkçılık, terörizm, radikallik” olarak niteliyordu. Pekin’de yaşayan strateji uzmanı Ji Lie, Çin’in bölgede tanımladığı sorunları çözmesinin en etkili yolunun Afgan güvenlik birimlerine yatırım yapmaktansa bizzat orada Çin varlığını bulundurması ve işleri başkasından beklemeyerek kendi halletmesi olduğunu söylüyor. Minnie Chan’in kaynakları da üs tamamlandıktan sonra Çin’in yüksek sayıda askeri personelini oraya taşıyacağını ve hem kendi ordusunu hem de Afgan personelini eğiteceğini belirtiyor.

Afganistan’da bir askeri üs yapılacağını devlet yetkilileri yalanlasa dahi, South China Morning Post’un Afganistan’daki kaynakları inşaatın çoktan başladığını belirtiyor. Afganistanlı araştırmacı Ahmad Bilal Khalil de üssün yapım aşamasında olduğunu ve bunun Çin’in siyasi ve ekonomik planlamaları doğrultusunda oldukça mantıklı bir hamle olduğunu söylüyor. Khalil’e göre, Afganistan’ın zayıflaması ve dengesiz bir profil çizmesi, ülkedeki terörizmin Çin sınırına yayılma riskini bulundurmasının yanında Çin’in bölgedeki ekonomik çıkarlarını da ciddi şekilde etkileyebilir. Khalil, Çin’in bu projeyle bütün bunların önüne geçebileceğini ve bunun her iki ülke içinde oldukça kârlı bir anlaşma olacağını belirtiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.