Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını Çin’le birlikte düzenliyor

Rusya “Soğuk Savaş’tan bu yana gelmiş geçmiş en büyük askeri tatbikat”ını düzenlemeye hazırlanıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şongu, 300 bin asker, bini aşkın savaş uçağı, 36 bin tank ve zırhlı araç ile iki de savaş gemisi filosunun görev yapacağı tatbikata Çin ve Moğolistan ordularının da katkı vereceğini duyurdu. Vostok-2018 (Doğu 2018) adı verilen tatbikat 11-15 Eylül tarihleri arasında ülkenin orta ve doğu bölgelerindeki askeri alanlarda gerçekleştirilecek. Şoygu, Vostok-2018’e katılacak güçlerin büyüklüğünün 2. Dünya Savaşı’nda konuşlandırılan en büyük askeri güçlerden birinden olduğunu, en son böyle bir tatbikatın 1981’de yapıldığını da belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da bir açıklama yaparak, Rusya’ya karşı“dostane olmayan ve saldırgan tutumlar”ın bu çapta bir tatbikata meşru zemin hazırladığını söyledi. Sözcü Çin’in de tatbikatta yer almasının ise Moskova ve Pekin’in her alanda işbirliği içinde olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı. İki ülkenin çeşitli güvenlik tehditlerine karşı ortak kapasitelerini artırmak amacı ile bu tatbikatta yer aldıklarını bildiren Çinli yetkililer ise, Vostok-2018’e 2000 asker ve 30’u uçak ve helikopter olmak üzere 900 araç göndereceklerini duyurdular.

Tatbikat konusunda bilgilendirildiklerini söyleyen NATO sözcüsü Dylan White, Rusya ve Çin’in gövde gösterisinden tedirgin olduklarını gizlemedi ve “geniş çaplı çatışmalara hazırlık” yapıldığı izlenimi edindiklerini söyledi. White Rusya’nın tatbikatı izlemek üzere NATO’nun askeri ateşelerine de davet gönderdiğini ancak bu davete icabet edilip edilmeyeceğine henüz karar verilmediğini belirtti. Bir milyon kişilik ordusu bulunan Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinden sonra NATO Doğu Avrupa’daki askeri varlığını tahkim etmişti. Eski Rus ajan Sergei Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesi olayından sonra ise, Rusya’yı sorumlu tutan NATO üyesi ülkeler Rus diplomatları sınır dışı etmiş, bu olay Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük sınır dışı etme vakası olarak kayıtlara geçmişti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.