Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Küba’daki diplomatlarının geçirdiği hastalıklardan mikrodalga silahları sorumlu tutuyor

William J. Broad’ın New York Times’taki haberine göre doktorlar ve bilim insanları, Küba’da ve Çin’de çalışan otuzdan fazla ABD’li diplomat ve ailelerinin geçirdiği rahatsızlıklardan mikrodalga silahların sorumlu olabileceğini belirtiyor.

Küba’da çalışan 21 diplomatı inceleyen tıbbi ekip, mikrodalga silahlardan bahsetmeseler de, ekibin başındaki Douglas H. Smith geçenlerde verdiği bir röportajda, şu anda şüphelerin mikrodalga silahlar üzerine yoğunlaştığını söyledi.

Bu tür silahların geliştirilmesi, Soğuk Savaş döneminde her iki kampın da gündemindeydi. Şu anda Çin, ABD, Rusya ve birçok Avrupa ülkesinin mikrodalga silahlar üretebildiği düşünülüyor. Sadece istihbarat teşkilatları hangi devletlerin bu tür silahlar kullandığı bilgisine sahip. Bu silahların gelişmiş versiyonları, bir insanı öldürebilecek güçte mikrodalga sesler yayabiliyor. Antene benzeyen cihazlarla kısa mesafelere dalgalar yayılabiliyor, en güçlü versiyonlar ise birkaç kilometre uzaklığa kadar dalga yayabilecek güçte.

2012 yılında Vladimir Putin, Rusya’nın “stratejik ve politik amaçlarına ulaşmak için” psikofiziksel silahlar da dahil olmak üzere yeni silahlar kullanacağını açıklamıştı. 2016’da Moskova ve Havana arasında savunma ve teknoloji ortaklığı anlaşması imzalanmıştı.

Obama’nın başlattığı Küba görüşmelerini eleştiren Trump seçimleri kazandıktan birkaç hafta sonra, ABD Havana Elçiliği, kendini gizemli bir krizin içinde buldu. Diplomatlar ve aileleri, evlerinde ve otellerde dayanılamayacak kadar yoğun sesler duyduklarını bildirdi. Hastalarda görülen semptomlar ise şunlar: mide bulantısı, baş ağrıları, yorgunluk, baş dönmesi, uyku problemleri ve duyma kaybı.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu durum üzerine Küba’ya diplomatik uyarılarda bulundu fakat Havana hükümeti iddiaları reddetti. Eylül 2017’de Trump yönetimi ABD vatandaşlarını Küba’ya gitmemeleri için uyardı ve diplomatik personelinin yarısını geri çekti. Ekimde ise Trump 15 Kübalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Trump karşıtları, Beyaz Saray’ın konuyu Obama’nın başlattığı uzlaşma sürecini bitirmek için bahane ettiği iddiasında.

Mayısta, Çin’de çalışan diplomatların da benzer sorunlar yaşadığı rapor edildi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Küba ve Çin’deki vakaların “çok benzer” olduğu yorumunda bulundu. Mikrodalga silahların etkileri üzerine şu ana kadarki en detaylı araştırmanın sahibi Profesör Beatrice A. Golomb da aynı fikirde. Fakat bilim insanları halen kesin bir sonuca ulaşmış değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.