Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İkinci el kıyafetlerin Togo’dan modanın başkenti Paris’e yolculuğu

Togolu tasarımcı ve satıcı Amah Ayivi, pazar tezgahlarından topladığı ikinci el kıyafetlerle Paris’te moda fenomeni olma yolunda. Paris Erkek Moda Haftası’nın marketinde yer alan tasarımcı, Afrika’nın renklerine kattığı Parisien tarzla dikkatleri üzerine çekti. New York Times, Ayivi’yle Togo’daki Büyük Hedzranawoe Pazarı’nda röportaj yaptı.

Ayivi, pazarın geometrik şekilli, bölünmüş dar koridorlarında tezgahlar arasında mekik dokuyor. Modası geçmiş, vintage (eski döneme ait), güzel renkli ve materyalli kıyafetlerin peşine düşüyor. Daha sonra bunları vintage ürün olarak Marché Noir (Kara Pazar) isimli markası altında Paris’te yüksek fiyattan satıyor. “Bütün bu tezgahları gezip sadece 1 kıyafet bulabilirsin ya da 0, belki de 20 tane” diyor tasarımcı.

Marché Noir’da vintage parçalar, el yapımı işler seçkisi, orijinal kadın ve erkek tasarımları yer alıyor. Ayivi kadınlar için eğlenceli desenli ipek elbise ve etekler, erkekler için de iş kıyafetleri ve üniformaları kendi logosu altında satıyor. Afrikalı kimliğini öne çıkarmak için markasının ismini Marché Noir Paris’ten, Lomé-Paris’e çeviren Ayivi’nin sattığı kıyafetlerin çoğu hatta Fransız ürünler bile Lomé’den geliyor.

Büyük Hedzranawoe Pazarı’nda dükkanların çoğu kepenklerini kapatırken pantolon, düğün elbiseleri, kadife giysilerle dolu stantlar koridorlara taşıyor. Lomé’nin ikinci el kıyafet merkezi olan pazar, haftanın 6 günü boyunca açık. Eşyaların çoğu Avrupa’dan, bir kısmı da Çin, İsrail ve ABD’den geliyor. Economic Complexity Observatory’e göre, 2016 yılında Togo’daki ikinci el ithalatı 54 milyon dolara ulaştı.

Kıyafetlerin büyük bir kısmı varlıklı ülkelerden bağış olarak ve renkli konteynırlar içinde geliyor, paketlenip variller içinde satılıyor. İthalat, durumu iyi olmayan tüketicilere uygun fiyata giysi bulmalarını imkanı verse de yerel tekstil endüstrisini zorluyor. Bazı ülkeler ticareti kontrol altında tutma girişiminde bulundu. Geçen sene, Doğu Afrika Birliği, Great Lakes bölgesindeki 6 ülkeden oluşan organizasyon, ikinci el giysilerin vergilerini artırdı; 2019’da ise yasaklamayı hedefliyor.

Organizasyon yerel tekstil endüstrisini korumayı amaçlarken, ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, eğer vergileri kaldırmazlarsa ülkeleri Afrika Büyüme ve Fırsat Akdi’nden çıkarmakla tehdit etti. Yalnızca Ruanda ticari sınırlamaları sürdürdü ve mart ayında ABD’den ticari imtiyazlı ülkeler arasından çıkarılacakları uyarısı aldı.

Nijerya ikinci el ithalatını daha önceden yasaklamıştı. Ama bu durum işin yönünü değiştirdi. Eski kıyafetlerin Nijerya’da kaçakçılığı yapılıyor. Lomé’deki satış endüstrisinde başı Nijeryalılar çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.