Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da Müslüman Rohingyalara yapılan katliamı belgeleyen iki Reuters muhabiri 7’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı

Myanmar’da Müslüman Rohingya halkına yönelik katliamları haberleştirdikleri için geçen aralık ayında tutuklanan iki Reuters muhabiri, 7’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Reuters muhabirleri Wa Lone (32) ve Kyaw Soe Oo (28), devlet sırlarını ifşa etmek suçlamasıyla yargılanıyordu. Mahkeme başkanı Ye Lwin, kararı açıklarken Wav ve Kyaw’ın “defalarca gizli belgelere ulaşmaya ve başkalarına iletmeye teşebbüs ettiğine ve normal gazeteciler gibi davranmadıklarına” hükmettiklerini söyledi. Gazetecilerden Wa Lone, duruşmanın ardından elleri kelepçeli halde polis aracına götürülürken kamera ve mikrofonlarıyla bekleyen meslektaşlarına, “Korkmuyorum. Yanlış bir şey yapmadım. Demokrasi, adalet ve özgürlüğe inanıyorum” diye seslendi. Kyaw Soe Oo ise polis tarafından götürülünceye kadar gözyaşları içindeki eşine sarılarak bekledi. Reuters mahkemenin kararını, “Myanmar için büyük bir geriye gidiş” diye değerlendirdi.

Wav ve Kyaw, faillerle yaptıkları mülakatlar ve yine onlar aracılığıyla elde ettikleri belgelerle, ücra bir köyde ikisi 18 yaşından küçük 10 erkeğin askerler ve köylüler tarafından nasıl katledilip, cesetlerinin nasıl toplu mezara gömüldüğünü haberleştirmişlerdi. Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu da geçen hafta kamuoyuyla paylaştığı raporda, Myanmar ordusunun ülkede yaşayan Müslüman azınlık Rohingya halkına karşı soykırım suçu işlediğini bildirerek, üst düzey generallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını istemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.