Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Yüksek Mahkeme başkanlığı için aday gösterdiği yargıç Kavanaugh’un onay süreci protestolarla başladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın en yüksek yargı makamı olan Yüksek Mahkeme’nin Başkanlığı için aday gösterdiği Brett Kavanaugh, onay süreci için bu hafta Senato’nun Yargı Komitesi’nde yasa koyucuların sorularını yanıtlıyor. Dünkü ilk oturum, Demokrat Partili senatörlerin ve kadın hakları aktivistlerinin protestoları arasında, olaylı başladı. Eski Başkan George Bush Jr.’a danışmalık da vermiş olan, Federal Temyiz Mahkemesi yargıçlarından Kavanaugh’ın onay alması halinde, Yüksek Mahkeme’de dengeler muhafazakarlar lehine değişecek. Demokrat Partililer Kavanaugh’ın partizanlık yapacağından endişeli. Aktivistlerse, kürtaj ve LGBT haklarına karşı olmasına tepkili. Nitekim, kadınların her tür haklarının ellerinden alındığı, sadece eş, “damızlık” ya da hizmetçi olabildiği ünlü Kanadalı yazar Margaret Atwood’un aynı adlı romanından uyarlanan “Damızlık Kızın Öyküsü” adlı dizideki damızlık kadınlar gibi kırmızılar giymiş eylemciler Kongre’de protesto eylemi yaptı. Oturumun yapıldığı salonda da pankart açan protestocular vardı. Göstericilerden 30 kadarı kısa süreli gözaltına alındı.

ABD’nin en güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği (NRA) tarafından reklam kampanyalarıyla da desteklenen, bireysel silahlanma yanlısı Kavanaugh’ın Senato oturumuna katılmak için girdiği salonda, 14 yaşındaki kızını Parkland’daki silahlı okul saldırısında kaybetmiş bir babanın elini sıkmayı reddetmesi de tartışma başlattı.

Kavanaugh’un, “Adım Fred Guttenberg, Parkland’da öldürülen Jaime Guttenberg’in babasıyım” diye selenen babanın uzattığı eli havada bırakması üzerine Beyaz Saray bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı ve yargıçın güvenlik nedeniyle el sıkamadığını ileri sürdü. 

Ulusal Silah Birliği, Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme Başkanlığı’nı desteklemk üzere Ağustos ayında 1 milyon dolarlık reklam kampanyası başlattığını duyurmuştu. Reklam filminde kullanılan ifadeler şöyle: “Yüksek Mahkeme’de 4 liberal yargıç sizin bireysel silahlanma hakkınıza karşı. 4 yargıç ise bireysel silahlanma hakkınızı destekliyor. Başkan Trump Kavanaugh’ı dengeyi lehinize bozmak için seçti. Silahlanma hakkınızın akibeti bu oylamaya bağlı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.