Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da tarihi karar: Anayasa Mahkemesi homoseksüelliği yasallaştırdı

Le Monde’da yer alan habere göre, Hindistan Anayasa Mahkemesi ceza yasasında “doğaya karşıt cinsellik” olarak tanımlanan homoseksüellik maddesinin yasa dışı olduğunu kararını verdi. Bu karar dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi için tarihi bir karar olarak nitelendiriliyor.

Ceza yasasının 377. maddesi aynı cinsiyetten kişilerin cinsel ilişki kurmasını doğaya karşıt cinsellik olarak tanımlıyordu. Yasa, Britanya’nın sömürge döneminden beri bulunmakta. Buna göre bu yasanın ihlal edilmesi durumunda ömür boyu hapis cezası verilebilir. Yasanın uygulanışı oldukça nadirdi ama LGBT topluluğu bunun bir baskı aracı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını talep ediyordu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Dipak Misra “Söz konusu ceza yasasının LGBT bireylere karşı taciz ve baskı aracı olarak kullanıldığını” belirtti.

Hindistan 2014 yılından beri milliyetçi ve muhafazakar Hindu anlayışını esas alan BJP partisi tarafından yönetiliyor. Başbakan Narendra Modi ise bu konuda konuşmamayı tercih etti. Bir süredir bu konunun yargının konusu olduğunu söylüyordu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.