Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan: “İdlib’de ateşkes ilanı olursa önemli bir adım olacak”, Putin: “IŞİD ve Nusra adına ateşkesten nasıl söz edebiliriz?”

İran’ın başkenti Tahran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani biraraya geldi. Erdoğan üçlü zirve öncesi hem Ruhani hem Putin’le ikili temaslarda bulundu.
Zirvenin ardından düzenlenen ortak basında toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’de ateşkes ilanı olursa önemli bir adım olacak. İdlib’de ortak kaygılarımızı dikkate alan makul bir çıkış yolu bulmalıyız. Astana ruhunun özünde asgari müştereklerde buluşma iradesi göstermemiz vardır. Bu asgari müşterekler ise Suriye’nin siyasi birliğinin sağlanması, toprak bütünlüğünün korunması ve ihtilafa barışçıl bir siyasi çözüm bulunmasıdır. Bu bölgenin ve ülkemizin sağladığı örtülü güvencenin, kendi halkına yönelik katliamları hala hafızalarımızda olan Esed rejiminin insafına bırakılmasına rıza gösteremeyiz. Bizler İdlib’e odaklanırken ve dünya gözlerini buraya çevirmişken Fırat’ın doğusunda arzu etmediğimiz gelişmeler yaşanıyor. Birtakım yabancı güçlerin bölgede DEAŞ’la mücadele bahanesiyle attığı adımların artık bambaşka bir istikamete yöneldiği gizlenemez bir gerçektir” dedi.
Putin: “Erdoğan haklı ancak…”
Erdoğan’ın üçlü zirvenin sonuç bildirgesinde “ateşkes” ifadesinin yer alması gerektiğini söylemesinin ardından Putin, “Erdoğan genel olarak haklı. Ancak orada silahlı muhalifler yok. IŞİD ve Nusra adına nasıl ateşkesten söz edebiliriz” dedi.
Ruhani: “ABD’den yapıcı adım beklenemez”
Ruhani, “Suriye hükümetiyle organize olmadan doğrudan müdahalenin krize neden olacağını biliyoruz. Suriye krizinin ve bölgedeki diğer krizleri sonuçlandırmak için diyalogu kolaylaştırmak gerekiyor. Kalıcı barış için terörizmle mücadele etmek gerekir. ABD ve siyonist rejiminin terörizm destekleyicilerinin Suriye’nin işgal ettikleri topraklarını derhal terk etmesini gerekir. Kanunsuzca Suriye’de bulunan ve tecavüzü gerçekleştiren ABD hükümetinden olumlu ve yapıcı bir adım beklenemez. İdlib’te teröristlere karşı mücadele sivillere zarar vermemelidir ve yakıp, yıkıcı olmamalıdır. Yabancı askeri güçlerin topraklardan çıkması Suriye’nin geleceği açısından önemlidir” sözlerini söyledi.
Putin de Suriye’de terörist tehdidin İdlib’de sürdüğünü ve “terörist grupların” kimyasal saldırı tezgahlamak istediklerini öne sürdü. Putin, “İdlib bölgesinin istikrarı için görüştük. Tüm taraflara silahları bırakın çağrısı yaptık. Halkı koruma bahanesiyle bazı gruplar bu tür saldırı yapma niyetindedir. Anayasa komitesi, Suriye’nin önümüzdeki yıllarda yönetiminin belirlenmesinde rol alacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.