Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas’ta 17 yaşındaki Hatice’yi kaçırıp iki ay boyunca tecavüz eden 12 erkeğin davası devam ediyor

Aida Alami ve Iliana Magra’nın The New York Times’taki haberinden alıntıdır.

Fas’ta 17 yaşındaki Hatice’yi kaçırıp iki ay boyunca tecavüz eden 12 erkeğin davası devam ediyor. Fas kamuoyunda tartışma yaratan skandal, genç kızın geçen haziran ayında motosikletli iki kişi tarafından kaçırılmasıyla başladı. Tecavüzcüler genç kızı tehdit edip bir zeytinliğe götürdüler, onu sürekli alkol ve uyuşturucu almaya zorladılar ve vücuduna dövmeler yaptılar. Dövme figürleri arasında bir gamalı haç, tecavüzcülerden birinin adı ve çıplak bir kadın bulunuyor. Hatice ifadesinde, kendisine ne yapıldığını anlayamayacak kadar bilincinin kaybolduğunu, sadece sabahları vücudunu farklı bölgelerinde ağrıyla uyandığını söyledi. Gün geçtikçe daha çok adam gelip kıza tecavüz ediyordu.

Tecavüzcüler Hatice’nin babasına bir anlaşma önerip Hatice’yi 17 Ağustos’ta serbest bıraktılar: polise gitmemeleri karşılığında, kızı sağ salim evine bırakacaklardı. Fakat Hatice iki gün sonra polise gitti.

Sosyal medya kampanyası

Kızın avukatı, müvekkilinin 14 15 kişi tarafından aralıksız tecavüze ve işkenceye uğradığını ve sigara ,uyuşturucu ve para karşılığında başka erkeklere satıldığını ifade etti. Olayın kızın ailesinin itirazına rağmen açığa çıkmasıyla ülkede, #JeSuisKhadija (Ben Hatice’yim) hashtag’iyle destek tweet’leri atılmaya başlandı, para toplama kampanyaları başlatıldı. Fakat pek çok insan Hatice’nin anlattıklarını inandırıcı bulmuyor ve kızın rızasıyla tecavüzcülerle birlikte olduğunu savunuyor. Hatta kızın vücudundaki dövmeleri kendisinin yaptığını iddia ediyorlar.

Dünkü duruşmadan önce sanıkların ve Hatice’nin aileleri karşı karşıya geldi. Kimi sanık aileleri açık açık kızın babasına şikâyeti geri almaları için yalvardı, kimisi de özür diledi. Bir sanık babasının söyledikleri ise dikkat çekiciydi: “Hepimiz komşuyuz. Keşke böyle bir şey yaşanmasaydı.”

The New York Times’ın eriştiği polis raporlarına göre sanıkların çoğu kızla cinsel ilişkiye girdiğini kabul ediyor, fakat bunun kızın rızasıyla gerçekleştiğini söylüyor. Fas’ta 18 yaşından küçüklerle cinsel ilişkiye girmek de suç sayılıyor.

Diğer vakalar

Fas son yıllarda tecavüz vakalarıyla sık sık gündeme geliyor. 2012’de 16 yaşındaki Emine Filali, tecavüzcüsüyle evlendirildikten sonra fare zehri yutarak intihar etmişti. Sonrasında Fas, tecavüzcünün mağdurla evlenmeyi kabul etmesi halinde kovuşturmadan kaçınmasına izin veren yasayı yürürlükten kaldırdı. 2016’da 16 yaşındaki hamile Hatice Suidi, kendisine topluca tecavüz etmekle suçladığı kişiler çıplak fotoğraflarını yayınlamakla tehdit edince, kendisini ateşe vererek intihar etti. Geçen yıl da yine 16 yaşındaki Nesime el-Hür, kendisine tecavüz etmekle suçladığı adam beraat edince kendini astı.

Ağustos 2017’de skandal bir video yayınlandı. Videoda bir grup erkek diğer yolcuların gözü önünde 24 yaşındaki genç kadını taciz ediyor, kıyafetlerini yırtıyordu. Tüm bu olanlardan sonra Fas’ta yeni bir kadınlara yönelik şiddet yasası yürürlüğe girdi. İnsan Hakları İzleme Grubu’ndan Ahmet Bençemsi yeni yasanın ileri bir adım olduğunu, çünkü önceden kadına şiddetin suç sayılmadığını ve yasal mekanizmalar çalışmadığı için olanlardan yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.