Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsızlık referandumunun birinci yıldönümü yaklaşırken, ayrılıkçı Katalanlar yeniden sokaklara çıkmaya hazırlanıyor

Bağımsızlıktan yana çıkan sonuca rağmen Madrid’deki merkezi hükümete takılan Katalonya bağımsızlık referandumunun birinci yılı yaklaşırken, yarın Katalanlar’ın ulusal gününde, ayrılık yanlısı binlerce Katalan’ın sokaklara çıkması bekleniyor. Her ne kadar ayrılık yanlıları gösterilerin barışçıl olacağını ilan etseler de, merkezi hükümetin olası çatışmaları ve şiddet olaylarını engellemek üzere Barselona kentine 600 polis gönderdiği öğrenildi.

“Diada” adı verilen bağımsızlık gününde ayrılık taraftarı Katalanlar’ın sokaklara çıkma çağrısını geçtiğimiz hafta Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra yapmıştı. Bölgenin başkenti Barselona şehrinde bir konuşma yapan Torra; İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, Katalonya Yönetimi’ne daha geniş yetkiler tanıyan yeni önerisi yetersiz bularak reddetmiş ve bağımsızlık hedefinden vazgeçmediklerini vurgulamıştı. Torra “bağımsız bir Katalonya cumhurşyetinin tek hedefleri olduğunu” söylerken, ayrılık yanlısı Katalanlar’ın Salı günü düzenlenmesi planlanan ulusal gün kutlamalarında sokakları doldurması çağrısı yapmış ve “ya özgürlük, ya özgürlük” demişti.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yüzde 90 oranında “bağımsızlığa evet” oyuyla sonuçlanmasının ardından 27 Ekim’de Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu bağımsızlık ilan etmiş ancak İspanya merkezi hükümeti, İspanya Anayasası’nın 155. maddesine dayanarak parlamentoyu feshetmiş ve erken genel seçim düzenlenmesine karar vermişti.

Ancak Aralık ayında düzenlenen seçimlerde bağımsızlık karşıtları aradığını bulamamıştı. Her ne kadar bağımsızlık karşıtı merkez sağ Vatandaşlar Partisi 37 sandalyeyle seçimlerden birinci parti olarak çıksa da, yedi partinin katıldığı seçimlerde, bağımsızlık yanlısı Avrupa Demokratik Partisi (PDeCAT), Halk Birliği (CUP) ve Cumhuriyetçi Sol Parti (ERC), parlamentodaki 135 sandalyeden 70’ini kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

Hakkında dava açılan bölge yönetiminin eski başkanı Carles Puigdemont, halen Belçika’da sürgünde bulunuyor. Şu anki başkan Quim Torra, Haziran ayında Puigdemont’un yerine göreve gelmişti. Bununla birlikte Torra, eski Başkan Puigdemont gibi, bağımsızlıktan vazgeçmediklerini sık sık vurguluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.