Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bitkilerde anne ile embriyo arasında güçlü bir bağ olduğu keşfedildi

Avusturyalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, bitkilerde bulunan büyüme hormonu oksinin ana bitkiyle embriyo arasındaki iletişimi sağladığı kanıtlandı. Araştırmacılardan Jiri Friml, “Bilim dünyası, ana bitki ile embriyo arasındaki bu sinyalin varlığını senelerdir tahmin ediyordu ancak sorumlu hormon ilk defa bu araştırmayla keşfedildi” dedi.
İnsanlarda olduğu gibi, bitki embriyolarının gelişiminde de anne ile olan bağın önemi tahmin ediliyordu. Hem hayvanlarda hem de bitkilerde anneden embriyoya sürekli bir sinyal akımı gerçekleşiyor. İnsanda bu sinyallerin gelişimin önemli bir parçası olduğu kanıtlanmışken, bitkilerde günümüze kadar aradaki bağın gücü tanımsız kalmıştı. Zincirin önemi yeni keşfedilen halkası oksin hormonu, anne ile embriyo arasındaki iletişimi kurarak bitkilerde boyuna ve enine büyümeyi sağlıyor. Fazla salgılanması durumunda ise büyümeyi durduruyor.
 

Bitkilerde gelişme döllenmeden hemen sonra ana bitkiye bağlıyken başlıyor. Ayrılmalarıyla ilk yapraklar, çenekler, embriyonik kök ve embriyonik gövde meydana geliyor. Ana bitki, gönderdiği sinyallerle gerekli regülasyonu oluşturuyor. Oksin hormonu embriyo tarafından salgılansa dahi, anne tarafından düzenlenmezse bitkinin gelişimi eksik ve anormal oluyor.

Oksin bitkilerde büyümenin şüphesiz en önemli etkeni ancak bu süreçte tek başına rol almıyor. Laboratuvar ortamında oksinden yoksun bırakılan bitkilerde gerilik görülse de gelişimleri durmuyor. Bilim dünyası şimdi bitkilerin gelişiminde rol oynayan diğer hormon veya faktörleri araştırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.