Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hapisteki Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın adaylığını koymayacağı devlet başkanlığı seçimlerinde İşçi Partisi yeni adayını açıkladı

Brezilya’da yönetimin sivillere devredildiği 1985 yılından beri sekizincisi gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimleri 7 Ekim’de yapılacak. 2003-2010 yılları arasında devlet başkanı olan ülkenin en popüler siyasetçilerinden halen cezaevindeki Lula da Silva devlet başkanlığına aday olmayacağını açıkladı. Lula da Silva’nın kararının ardından Brezilya İşçi Partisi yeni adayını açıkladı: Sao Paolo eski Belediye Başkanı Fernando Haddad. Reuters’ın haberine göre, bir önceki seçimde devlet başkanı yardımcılığına aday olan Haddad, Lula’nın onayıyla aday gösterildi.

Bu kararın perde arkasına gelince, The Courier’de yer alan habere göre Lula da Silva İşçi Partisi devlet başkanı adayı Haddad’a, onun hapsedilmesini 5 aydır protesto eden destekçilerine okuması için bir mektup iletti.  Geçtiğimiz pazartesi günü Lula da Silva’nın hapsedildiği cezaevinde bir araya gelen ikili, mektubu burada birlikte yazdı. Mektupta Lula destekleyicilerine Haddad’a oy vermeleri çağrısında bulundu.

Cezaevindeki bu kritik görüşmenin ardından İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Paulo Teixeira, devlet başkanı adaylarının Haddad, devlet başkan yardımcısı adaylarının da seçimlerde ittifak yapacakları Brezilya Komünist Partisi’nden Manuela D’Avila olacağını duyurdu.

Lula da Silva’nın devlet başkanlığına aday olamama süreci

İşçi Partisi’nin geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirdiği kongrede, nisan ayından beri hapiste bulunan eski devlet başkanı Lula da Silva’nın, partinin devlet başkanı adayı olmasına karar verilmişti. 10 Ağustos’ta ise, Brezilya Federal Mahkemesi Lula da Silva’nın devlet başkanı adaylarının tartışacağı televizyon programına çıkması talebini reddetmişti.

Lula da Silva, 15 Ağustos’ta devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. 16 Ağustos’ta İşçi Partisi tarafından Lula da Silva’nın devlet başkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu. Mahkeme eylül ayı başında aldığı kararla Lula’nın devlet başkanlığına üçüncü kez aday olmasını uygun bulmadı. Buna gerekçe olarak da haklarında temyiz mahkemelerince onanan mahkumiyet kararı olan adayların seçim yarışına girmesini yasaklayan “temiz devlet” yasası gösterildi.

Seçim yarışına sokulmayan eski başkan Lula anketlerde önde görünüyordu. Datafolha’nın yürüttüğü anket çalışması sonuçlarına göre, Lula da Silva’nın yüzde 39 oranında seçmen desteği bulunurken, en yakın rakibi sağ kanattan Jair Bolsonaro’yu destekleyenlerin oranı ise yüzde 19 seviyesindeydi.

2016’da İşçi Partisi’nden Brezilya eski devlet başkanı Dilma Rousseff, Brezilya Senatosu tarafından görevden alınırken, nisan ayında da Brezilya eski devlet başkanı Lula da Silva yolsuzluk suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.