Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hitler için “yaşayan en büyük Alman” nitelemesi yapan İngiltere’nin eski başbakanı Lloyd George’un yeni görüntüleri ortaya çıktı

İngiltere’nin eski başbakanlarından David Lloyd George’un Adolf Hitler’le de biraraya geldiği Almanya seyahatinde çekilmiş 20 dakikalık yeni bir film ortaya çıktı.

1. Dünya Savaşı boyunca ülkesini yöneten, savaş sonɾasında Avɾupa’nın yeniden şekillenmesinde baş ɾolü oynayan Liberal parti lideri David Lloyd George’un Hitler sempatisi büyük eleştiri konusu olmuştu.

16 mm’lik siyah-beyaz filmde, Lloyd George 1936’da Almanya’ya yaptığı seyahatte otobanlarda araba kullanırken, Hitler ile bir yemekli davette sohbet ederken, Münih’teki savaş anıtına çelenk bırakırken görülüyor.

Lloyd George, Eylül 1936’da, Hitler ile Alpler’deki evinde baş başa görüşmüş, ertesi akşamüzeri de tekrar çaya davet edilmişti. Almanya’nın kamu projelerinden çok etkilenen Lloyd George, İngiltere’ye dönüşünde kaleme aldığı makalede Hitler için “yaşayan en büyük Alman” ve “Almanya’nın George Washington’ı” nitelemeleri yaptığı için sert eleştirilerin hedefi olmuştu.

Alman halkının Hitler’e duyduğu hayranlıktan da çok etkilendiği anlaşılan İngiliz siyasetçi, Hitler’in savaş istemediğine de ikna olmuş ve bu yönde demeçler vermişti.

1945’e dek Liberal Parti milletvekili olarak parlamentoda kalan Lloyd George, 2. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında, Sovyetler Birliği’ne karşı İngiliz-Alman barışını savunmuştu.

Bir İngiliz tarihçinin koleksiyonundaki belgesel film, 1200 sterlinden satışa çıkarılmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.