Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’nın silah bırakan gerilla örgütü FARC üyeleri, eski kamplarını turizm merkezine dönüştürdü

Silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyelerinin bir kısmı eski hayatlarını paraya tahvil etmek için ilginç bir yol buldu. Amazon ormanlarındaki kamp hayatlarını yeniden canlandıran eski FARC gerillaları, geçmişin savaş üslerini turistik cazibe merkezi haline getirmek için kolları sıvadı. 

 

Kolombiya gazetesi El Espectador’un haberine göre, La Paz bölgesinde kurulan suni gerilla kampı, eko-turizm örneği olarak, turistleri eski gerillalarla buluşturacak. Turizmciler bu yeni konsepte “barış turizmi” adını veriyor.

Eski gerillalar yatırımcı oldu

Kolombiya devletiyle FARC arasında imzalanan anlaşmaya göre, eski silahlı örgüt üyeleri topluma entegre edilecek ve bu yönde gereken eğitim ve olanaklar da sağlanacaktı. Barış anlaşması kapsamında, yaklaşık 7 bin FARC üyesinin, örgüt tarafından işletilen ya da finanse edilen işletmelerde istihdam edilmesi için çalışılıyor. Eski gerillaların bir dönem silahlı mücadele yürüttükleri kırsal alanlara düzenlenecek turlarda rehber olarak çalışmaları, pastacılık yapmaları ya da küçük el sanatlarıyla ilgili işlerde istihdam edilmeleri planlanıyor. Anlaşma kapsamında FARC üyelerine yeni bir iş kurmaları için yaklaşık 2700 dolar verilmesi öngörülüyor. Eski bir FARC komutanı, projeyle ilgili olarak “Ekonomik özgürlüğümüzü kazanmamız gerek. Ancak maddi gelişimle eski yöntemlerimize dönmenin önüne geçebiliriz” diyor. 

50 yıllık FARC menüsü

“Barış turizmi” projesi kapsamında aylarca eğitim alan eski savaşçılar, turistlerin karşılanması, soru-cevap seansları ve örgütün tarihçesinin anlatılması konularında sayısız prova yapmış. Ormanın derinliklerindeki  kampta prefabrik evler dekore edilip, FARC’ın 50 yıllık tarihini anlatan duvar resimleriyle donatılmış. Turistlerin, eski FARC gerillalarının 50 yıldır değişmeyen kısıtlı menüsünü tadabilmeleri için de bütün hazırlıklar tamamlanmış durumda.

Yatırımcı eski gerillalar, projenin başarılı olması halinde silahlı mücadelenin kurbanlarına adayacakları bir anıt inşa etmeyi de düşünüyor. Eski FARC komandosu German Gomez anıtın, savaşın binlerce kurbanının unutulmaması için düşünüldüğünü söylüyor. Ancak bu proje, FARC’ın geriye dönük bir özrü değil; FARC mensuplarının onurlu birer birey olarak topluma katılmaları için atılan adımlardan sadece bir diğeri.

FARC’ın kısa tarihi

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, FARC kısaltmasıyla bilinen, Marksist-Leninist devrimci bir gerilla örgütüydü. 1960’lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak kuruldu. 1980’li yıllarda örgüt faaliyetlerini sürdürebilmek için kokain ticaretine başladı. Ülke genelinde uyuşturucu ticaretinin yüzde 60’ına hakim olan örgütün yıllık geliri 1 milyar doları bulmuştu. Örgüt, 52 yıl boyunca sürdürdüğü silahlı mücadeleyi, 2015 Eylül’ünde, Küba’nın arabuluculuğunda Kolombiya hükümetiyle anlaşmaya vararak sonlandırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.