Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de kadın milletvekilleri bulvar gazetelerinin cinsiyetçi tutumuna karşı birleşti: Kadınlar sizin yüzünüzden siyasete girmekten çekiniyor

İngiltere’de bir grup kadın milletvekili ve gazeteci, iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın özel hayatına dair iddialarla ilgili olarak gündeme gelen siyaset danışmanı Carrie Symonds’a destek için açık mektup yayınladı.

Carrie Symonds ve Boris Johnson

Bir dönem Muhafazakar Parti’nin kampanya danışmanları arasında yer almış olan Symonds’la ilgili bulvar gazetelerinin yapmış olduğu haberciliğin sert bir dille eleştirildiği mektupta, bu yayın organlarının takındığı cinsiyetçi tutumun kadınların siyasete ve medyaya girme konusunda cesaretini kırdığı vurgulandı.

Johnson ve eşi Marina Wheeler kısa bir süre önce boşandıklarını duyurmuşlardı. Bulvar gazeteleri de bu haber üzerine geçmişte pek çok bakana danışmanlık hizmeti vermiş olan Symonds’ın Facebook hesabından izinsiz alınmış fotoğraflar eşliğinde Johnson ile ilişkisi olduğunu iddia etmişti.

Spor Bakanı Tracey Crouch, yine Muhafazakar Parti’den milletvekilleri Anna Soubry ve Nicky Morgan ile İşçi Partisi milletvekili Stella Creasy’nin de imza verdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Biz birbiriyle pek az ortak yönü olan kadınlarız; işlerimiz, politik görüşlerimiz, yaşlarımız, sosyal çevrelerimiz farklı. Bizi birleştiren ortak yönümüz ise ‘Artık yeter’ diyor oluşumuz. Medyanın Carrie Symonds’a yönelik tutumundan büyük rahatsızlık duyuyoruz. Gazete ve internet sitelerinin bir kadının sosyal medya hesabına girip, imalı, kinayeli sözler eşliğinde, özel yaşamına ait ve hatta kimisi 10 yıl öncesinden kalma onlarca fotoğrafını yayınlamaya hakkı yok.

Kadınlar neden siyasete girmiyor ya da siyaset muhabirleri arasında neden kadın sayısı az? Bu soruların yanıtı yaşanan bu tür olaylara bakılarak bulunabilir. Bir kadının özel hayatının ihlal etmek ve okuyucuların ‘içini gıcıklamak’ için haber bahanesine sığınılması kabul edilemez.”

Siyasette kadın olmanın kolay olmadığını vurgulayan imzacılar, erkeklere farklı kadınlara farklı standartla yaklaşan siyaset ve medya kültürünün hâlâ “kadın düşmanlığı”ndan besleniyor oluşunu esefle karşıladıklarını belirtti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.