Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bernie Sanders ve Yanis Varoufakis’ten otoriterleşmeye karşı ortak mücadele çağrısı: “Dünyanın bütün ilericileri birleşin!”

ABD eski Başkan adayı Senatör Bernie Sanders ve Avrupa Demokrasi Hareketi 2025’in (DiEM25) kurucularından Yunanistan Maliye eski Bakanı Yanis Varoufakis, dünya çapında yükselen otoriterliğe karşı enternasyonal bir hareket kurma çağrısı yaptı.

Çağrıyı Guardian gazetesinde yayınlanan makaleleri üzerinden yapan ikiliden Sanders, Donald Trump ve onu destekleyen sağcı hareketin ABD’ye özgü olmadığını, “iktidara ulaşmak veya iktidarlarını korumak için insanların korku ve önyargılarına oynayan demagogların liderlik ettiği” hareketlerin Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Asya’da da yükselişte olduğunu vurguluyor ve bu “otoriter eksen”e karşı küresel bir “ilerici cephe” kurmanın elzem olduğunu anlatıyor.

“Yeni enternasyonalimiz yükselen faşizme ve küreselleşmecilere karşı savaşacak” diyen Varoufakis ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya ticaretini serbestleştirecek, yıkılan ekonomilerin onarımını kolaylaştıracak uluslararası ticari ve mali sistemin kurulması amacıyla 1944 yılında ABD’nin New Hampshire’deki Bretton Woods kasabasında yapılan toplantılara atıfla, acilen “ilerici bir Bretton Woods” toplamak gerektiğini vurguluyor. 

“Zenginler daha da zenginleşmeye devam ederken, dünyanın dört bir yanında ücretleri artmadan giderek daha uzun saatler çalışmaya mahkûm edilen insanlar çocuklarının geleceği için korkuyor” diyen Sanders, otoriter liderlerin bu ekonomik kaygıları toplumları birbirine düşman eden günah keçileri yaratarak, insanları birbirine kırdırarak lehlerine çevirdiğini belirtiyor. Varoufakis de “yerkürenin ve çocuklarımızın” geleceği için, dünyanın dört bir yanındaki ilericileri mücadeleye çağırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.