Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela Devlet Başkanı Maduro ekonomik yardım aramak için Çin’de

Maolis Castro’nun El Pais’teki haberine göre Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, enerji, ticaret, finans ve teknoloji konularında anlaşmalar gerçekleştirmek üzere Çin’e beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Görüşmelere giden yolun taşları Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez tarafından döşendi. Rodríguez bu perşembe Çin ile “çok mühim” anlaşmalar konusunda mutabık kalındığını ve pek çok firma ile toplantılar gerçekleştirildiğini açıkladı. Bloomberg News’e göre de, Ekonomi ve Finans Bakanı Simón Zerpa, 5 milyar dolarlık bir kredi için anlaşmaya varıldığını söyledi.

Diplomatik ziyaretten haftalar önce Maduro tarafından ilan edilen ekonomik iyileştirme programından sonra, ülkede ekonomik göstergeler daha da kötüleşmeye başlamıştı. Programın hedefleri arasında fiyat kontrolü, yeni para birimi petro’nun kullanıma sokulması, asgari ücretin artırılması gibi önlemler bulunuyor. Muhalifler programı eleştirerek önlemlerin hiperenflasyonu artıracağını, şirketleri batıracağını ve şirket sahiplerinin rejim tarafından tutuklanmasıyla sonuçlanacağını iddia etmişlerdi.

Venezüela hükümeti ekonomik krize karşı büyük bir gizlilik içinde çalışıyor. Hükümet, genellikle ülkenin maden ve enerji kaynaklarına güvenerek anlaşmalar yapıyor. Aralıkta Maduro ülkenin petrol, altın ve mücevher kaynaklarına göre ayarlanmış kripto para birimi petro’yu tanıttı. O günden beri ülkede maaşlar, yapay para birimine göre ayarlanmış durumda.

Çin’deki görüşmeleri pazar günü sona erecek olan Maduro, bu sürpriz ziyareti öncesinde şöyle konuşmuştu: “Çin Halk Cumhuriyeti’ne çok elzem, çok doğru ve büyük umutlarla dolu bir ziyaret gerçekleştirmek için yola çıkıyorum.”

Son on yıldır Çin, Venezüela için hayati önemde bir kredi kaynağı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler Hugo Chávez zamanına dayanıyor. Çin bu periyotta, Venezüela’ya 780’den fazla projeyi gerçekleştirmek için 50 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Buna rağmen anlaşmaların Venezüela’daki krize çare olacağı garanti değil.

Maduro artan politik izolasyondan sonra Bolivya, Nikaragua, Küba, Rusya ve Türkiye gibi çok az sayıdaki müttefiklerine tutunuyor. Yaptırımlar ve yolsuzluk hükümeti finansal imkânlarının sonuna getirdi. Maduro temmuz ayında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için Türkiye’ye de bir ziyaret gerçekleştirmişti. Birkaç gün önce Venezüela hükümeti madencilik alanında iki ülkenin ortaklığında iki şirketin kurulduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.