Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar lideri Suu Kyi: “Reuters muhabirleri gazetecilik yaptıkları için tutuklanmadılar”

Myanmar’ın sivil lideri, Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi, iki Reuters muhabirinin gazetecilik yaptıkları için değil, “devlet sırlarını sızdırdıkları için” tutuklandıklarını açıkladı.

Myanmar’ın fiili sivil lideri Suu Kyi, eylül ayı başında 7’şer yıl hapis cezasına çarptırılan iki Reuters muhabirleriyle ilgili olarak “Onlar gazetecilik yaptıkları için tutuklanmadı. Tutuklanma sebepleri devlet sırlarını ifşa etmeleri. Eğer biri adaletsizlik olduğunu düşünüyorsa göstersin. Mahkeme, onların Devlet Sırları Yasası’nı çiğnediklerine hükmetti” dedi.

32 yaşındaki Wa Lone ve 28 yaşındaki Kyaw Soe Oo, aralık ayında tutuklanıp cezaevine gönderilmeden önce 10 Arakanlı Müslümanın, Budist radikaller ve askerler tarafından öldürülmesini araştırıyorlardı. Sadece işlerini yaptıklarını belirten gazetecilerden Wa Lone hükmün açıklanmasından sonra şöyle konuştu: “Korkumuz yok. Ne yaptığımızı biliyoruz. Sadece bilgi toplamaya çalışıyorduk.”

Mahkeme gazetecileri, eriştikleri belgeleri Arakan eyaletindeki “teröristlerle” paylaşmakla suçluyor. Avukatlar ise suçlamaların saçma olduğunu, her şeyin yasal çerçevede gerçekleştiğini savunuyor. Ağustos 2017’den beri yaklaşık 800 bin Arakanlı müslüman, baskılardan ötürü Bangladeş’e göç etti. Birleşmiş Milletler olaylara sessiz kalmayarak, Myanmar ordusunun “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” olarak adlandırılabilecek olaylara bulaştığını belirten bir rapor yayınladı.

Uluslararası kamuoyu iki muhabirin serbest bırakılması için çağrı üstüne çağrı yapıyor. En son, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, geçen hafta Twitter’da gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Pence, gazetecilerin “katliamları ve insan hakları ihlallerini açığa çıkardıkları için tebrik edilmesi” gerektiğini söyledi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, askeri cunta tarafından ev hapsinde tutulduğu dönemde uluslararası medyanın gözbebeğiydi. Suu Kyi’nin tutuklamaları desteklemesi, uluslararası kamuoyunu şaşırtmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.