Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada felaketler mevsimi: ABD ve Afrika’da sel, Güney Asya’da tayfunlar onlarca can aldı

İklim değişikliği tartışmaları ışığında pek çok insan artan doğal felaketlerin arkasında küresel ısınmanın olup olmadığını merak ederken, eylül ayı dünyanın çeşitli yerlerinde doğal felaketlere sahne oldu.

ABD’nin Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinde Florence kasırgası son rakamlara göre 32 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin göç etmesine yol açtı.. Sokaklar nehirlere dönüştüğü için insanlar evlerinden şişme botlarla kurtarıldı.

Sel o boyutlara vardı ki, şehirlerarası yollar nehirlere dönüştü. Yetkililer Kuzey Carolina eyaleti sınırları içinde seyahat etmemeleri için vatandaşları uyardı. Eyalette 488 bin 551 abone elektriğe ulaşamıyor.

Nijerya aşırı yağışlardan etkilenen diğer bir ülke. Nijerya’da iki büyük nehrin taşmasıyla 100’den fazla insan yaşamını yitirdi. Rakamların bu kadar yüksek olmasının arkasında ise kötü şehir planlaması, su yollarının kapatılması ve yetersiz su tahliye sistemi gibi altyapısal nedenler var.

Yetkililer yağışların devam etmesini beklediklerinden ötürü olağanüstü hal ilan etmeyi düşünüyor.

Doğal felaketler Afrika ve Kuzey Amerika kıtaları dışında Güney Asya’ya da uğradı. Mangkhut tayfunu Filipinler’in kuzeyinde 40, Hong Kong’da ise dört can aldı.

Filipinler’de tayfunun tetiklediği bir heyelan sonucunda onlarca madenci yerin altında kalarak yaşamını yitirdi. Aşırı ıslak toprakta iş makineleri kullanılamadığı için kurtarma ekipleri kazma kürekle çalışıyor. Başkan Duterte’nin başdanışmanı Francis Tolentino, yaklaşık 240 km hızla hareket eden tayfunun, 5,7 milyon kişiyi etkilediğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Filipinler’den sonra yönünü Çin’e çeviren Mangkhut en kalabalık eyaletlerden Guangdong’da dört kişinin ölümüne sebep oldu. Tayfun konutlara, plajlara, otoyollara, tren raylarına, havaalanlarına ve gökdelenlere ciddi zarar verdi. Ölenlerin üçü devrilen ağaçların altında kalarak can verdi.

Hong Kong’da toplu taşıma sistemleri bloke oldu ve uçuşlar ertelendi. Şu anda Hong Kong ve Guangdong’u terk ederek Vietnam, Laos ve Myanmar sınırındaki Yunnan eyaletine ilerleyen tayfunun, sınırdaki sıradağlara çarpınca etkisini yitireceği tahmin ediliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.