Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

11 yıl aradan sonra ilk kez bir Güney Kore Devlet Başkanı Kuzey Kore’ye resmi ziyarette bulunuyor

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong-un ile görüşmek için dün Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a gitti.

İki lider ilk kez 27 Nisan’da Kuzey ve Güney Kore sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya gelmişti. Bu görüşmede ateşkesten kalıcı barış anlaşmasına geçiş hususunda bir adım atılmış oldu. Bunun yanı sıra bölgenin nükleer silahlardan arındırılması meselesi de ele alındı. 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen ikinci görüşmeden sonra dün başlayan üçüncü zirve süreciyle Moon Jae-in, 11 yıl aradan sonra Kuzey Kore’ye giden ilk Güney Kore Devlet Başkanı oldu.

Güney Kore Devlet Başkanı’nın Kuzey Kore’ye resmi ziyareti 21 Eylül tarihine kadar devam edecek. Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiler bir süredir iyileşme trendindeydi. Güney Kore’de gerçekleştirilen Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları’na Kuzey Kore’nin bir ekiple katılması da bu iyileşmenin sembolik göstergelerinden biriydi.

Zirvede barış süreci, ekonomik ilişkiler, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve yeni nükleer denemelerin yapılmamasının yanı sıra Kuzey Kore ile ABD arasındaki ilişkilerin devamının sağlanması başlıkları ele alınacak.


Zirve süresince gerçekleştirilen ilk görüşmenin sonucunda yaptığı açıklamada Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması hususunda daha net adımlar atacağını belirtti. Ayrıca, Kuzey Kore’nin, ABD’nin Kuzey Kore-ABD arasında devam eden görüşmelerin sonucuna uygun adımları atması durumunda Tongchang-ri bölgesindeki test alanını ve füze fırlatma rampasını kapatacağı bilgisi de mevcut.

Zirvedeki ilk görüşmeler sonrasında açıklanan sonuç bildirisinde, ayrıca  Kuzey Kore ve Güney Kore’nin uluslararası spor organizasyonlarına birlikte katılmaya devam edecekleri ve 2032 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma konusunda birlikte çalışacakları ifade edildi.

Görüşmeler sonucunda Kuzey ve Güney Kore’nin Panmunjom sınır köyündeki ortak güvenlik bölgesinin mayınlardan temizlenmesi ve sınır muhafızlarının kaldırılması konusunda da anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Moon, geçen haziran ayında Kim Jong-un ile Donald Trump arasında gerçekleşen zirvede arabuluculuk yapmıştı. Moon, Kuzey Kore’de gerçekleşen zirvede Kuzey Kore ile ABD arasındaki ilişkilerin en yakın zamanda tekrar başlaması temennisinde de bulundu. Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Kore liderinin Trump’a yolladığı mektup sonrasında Beyaz Saray’ın Kuzey Kore ile ABD arasında yeni bir zirve toplama niyetinde olduğu haberleri ortaya çıkmıştı.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki gelişmeleri “heyecan verici” olarak nitelendiren Trump, Twitter’da konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Kuzey Kore,  nükleer silahlardan arındırma sürecine yeniden girdi. Bu konuda uzun bir yol kat ettik” dedi.

Trump ayrıca, Kim Jong-un’un son müzakereler sonucunda nükleer denetimlerin yapılmasını ve bir test alanıyla fırlatma rampasının uluslararası uzmanlar eşliğinde kaldırılmasını kabul ettiğini de belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.