Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Ümit Akçay blogunda OVP’yi değerlendirdi: “YEP’in Vaadi 1980’lere Dönmek”

Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu öğretim üyesi Doç. Ümit Akçay, blogunda perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan eski adıyla OVP yeni adıyla Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendirdi. Akçay yazısında şöyle dedi:

“YEP, Mehmet Şimşek’in anlattığı ‘yeniden dengelenme’ hikayesinin ve ‘yumuşak iniş’ senaryosunun devamı olarak kurgulanmış. Ancak Mayıs’ta bu senaryo dile getirildiğinde, kur şokları henüz döviz krizine dönüşmemişti. Mevcut döviz krizi ortamında, artık yumuşak iniş senaryosundan söz etmek mümkün değildir.
Peki, YEP’teki çıkış stratejisi ne? Açıkça belirtilen bir strateji bulmak zor. Ancak YEP’in ‘ruhuna’ bakıldığında, 1980 sonrasında asker postalının gölgesinde uygulanan ihracata dayalı büyüme döneminin izlerini görebiliz. YEP’in stratejisi, TL’deki sert düşüşü ve mevcut kriz ortamını fırsata çevirerek, ihracat artışı ile krizden çıkışı öngörüyor. İhracatın ithalata bağımlı olduğu bir ortamda bir ihracat patlaması yaşanacaksa, bunun kaynağı reel ücretlerin uzunca bir süre baskılanmasıdır.”
Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.