Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu hafta başlayacak BM Genel Kurulu’nun gündemi yoğun

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantısı için 120 devlet ve hükümet başkanı bu hafta New York’ta bir araya geliyor. Toplantıda bu yıl da gözler ABD Başkanı Donald Trump’ın üzerinde olacak. Salı günü Genel Kurul’a hitap edecek olan Trump, çarşamba günü ise BM Güvenlik Konseyi’nin özel oturumunu yönetecek.

Trump ve küresel düzen    

Geçen yıl yaptığı konuşmada Trump, Genel Kurul’a “önce Amerika” gündemiyle hitap etmiş ve uluslararası toplumun çıkarlarına aykırı olması pahasına daha milliyetçi ve korumacı bir dış politika izleyeceğinin sinyallerini vermişti.

Geçen yıldan bu yana Trump yönetimi, sadece BM’nin UNESCO ve İnsan Hakları Konseyi gibi önemli oluşumlarından çekilmekle kalmadı aynı zamanda ABD dış politikasının konvansiyonel ittifaklarına meydan okuyup, ticaret savaşları başlattı.

Bu yıl ise Trump’ın konuşmasını, göçmenlere ve BM gibi uluslararası kuruluşlara düşmanlığı ile bilinen danışmanı Stephen Miller yazdı. Trump’ın üzerinde duracağı noktalar konusunda ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley de, “Uluslarası toplumun değil Amerikan halkının istediği olacak” açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Trump ile ilgili soruyu, “Meseleleri kişiselleştirmekten hoşlanmıyorum fakat halkların siyasi kurumlara, ülkelerin birbirine ve genel olarak herkesin uluslararası topluma olan güveninin eridiği açık” diyerek cevapladı.

Geçen yıl Kuzey Kore, bu yıl İran mı?

BM Genel Kurulu’na geçen yılki hitabında, Kuzey Kore’yi nükleer programı nedeniyle ‘yok etmekle’ tehdit eden Trump’ın bu yıl ise İran’ı hedef alması bekleniyor. Trump ayrıca, ilk kez ABD’nin Güvenlik Konseyi dönem başkanı olması nedeniyle çarşamba günü yapılacak ‘İran nükleer anlaşma ve kitle imha silahları’ oturumuna da başkanlık edecek ve ‘konsey başkanı’ sıfatıyla başkanlık tokmağını kullanacak.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Trump’ın bu hafta İran lideri Hasan Ruhani ile görüşmek istediğini belirtti. Pompeo, NBC’de katıldığı bir programda, “Başkan Trump her an biriyle görüşmekten mutluluk duyar ve bu konuda oldukça açık” dedi. Ancak Pompeo görüşme talebinin İran tarafından gelmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programının detayları da belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birleşmiş Milletler’i Tüm İnsanlarla İlgili Kılmak: Barışçıl, Eşitlikçi ve Sürdürülebilir Toplumlar İçin Küresel Liderlik ve Ortak Sorumluluklar” başlıklı konuşmasıyla salı günü Genel Kurul’a hitap edecek. Aynı gün Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından düzenlenecek öğle yemeğine de katılacak olan Erdoğan’ın, Guterres’in yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yapması da öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.