Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç televizyon kanalı, Çinli turistlerle ilgili müstehzi haberi sebebiyle Çin’den tepki aldı

İsveç devlet televizyonu SVT’nin “İsveç Haberleri” isimli televizyon programında, Stockholm’de üç Çin vatandaşının polis tarafından bir otelden çıkarılmasıyla ilgili alaycı bir haber yapılmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı, “Çinli turistler kültürel çatışmalardan nasıl kurtulabilir?” başlıklı haberi “aşağılayıcı ve onur kırıcı” diyerek kanala tepki gösterdi.

İsveç Haberleri’nin yaptığı habere göre, üç Çinli turist, rezervasyonları olmadığı halde otelde kalmakta ısrar edince polisler tarafından otelden çıkarıldı.

İsveç’te çıkan haberin görüntüleri, Çin sosyal medyasında alışılmadık bir biçimde hızla yayıldı ve Pekin’den İsveç’e güçlü tepkiler yükseldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Programın sunucusunun sözleri Çin ve diğer etnik gruplara karşı ayrımcılık, önyargı ve provokasyonla dolu. Profesyonel medya etiğinden tamamen sapmış bir durumda. Bunu şiddetle kınıyoruz” dedi.

2 Eylül’de otelde yaşanan olaylardan sonra Çin, İsveç’ten ülkedeki diğer Çinli turistlerin güvenliği için bir özür talep etti. Pekin’den yapılan açıklamada, İsveçli polislerin üç Çinli turiste kötü muamelede bulunduğu belirtildi.

Gösterilen tepkilere karşılık SVT Eğlence Faaliyetleri Sorumlusu Thomas Hall ise “Bence bunun bir komedi olduğu bir İsveçli için apaçık. Ancak İsveççe bilmeyen birinin bu haberi yanlış yorumlaması da anlaşılabilir” diye konuştu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.