Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Los Angeles’ta elitler çocuklarını aşılatmıyor: Boğmaca vakalarında büyük artış var

Theatlantic.com’un haberine göre, ABD’nin Los Angeles şehrinde zenginlerin okullarındaki aşılanma oranı Güney Sudan’dakiler kadar düşük. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Hollywood’daki ebeveynlerin önemli bölümü, alerji, astım gibi çeşitli gerekçelerle çocuklarını aşılatmayı kabul etmiyorlar. Ancak çocuklar okullarda hastalanıyor ve boğmacaya yakalanıyor. Boğmaca öksürük nöbetlerine neden olan bir tür bulaşıcı enfeksiyon.

The Holywood Reporter özellikle ilkokullardaki aşılanma oranını Holywood çapında araştırdı. Buna göre Santa Monica ve Beverly Hills gibi elit semtlerin okullarındaki aşılanma oranının çok düşük olduğu ve bu bölgelerde çocukların bulaşıcı bir enfeksiyon olan boğmacaya yakalanarak sık sık öksürük nöbetleri geçirdiği rapor edildi.

Çocuklarının aşılanmasını istemeyen veliler okullara bir form veriyorlar. Bazı okullarda form dolduran velilerin oranı yüzde 60, yüzde 70’lere varmış durumda. Bu oran Güney Sudan ve Çad gibi ülkelerdeki aşılanma oranı ile benzerlik gösteriyor. Ancak Çad ve Güney Sudan gibi ülkelerde anne babalar Santa Monica’dakinin aksine uzun bir süredir devam eden iç savaş gibi sebeplerden ötürü çocuklarını aşılatamıyor.

Öte yandan Kaliforniya eyaletinde bu yıl rekor kızamık vakası yaşandı. Tüm bunların ABD’de ve dünyada aşı karşıtı bir kampanyadan kaynaklandığı düşünülüyor. Elbette her aile böyle bir yola gitmiyor fakat bir topluluğun üyelerinin bağışıklık kazanması için en az yüzde 92’sinin aşılanması gerekir. Los Angeles oranlarına baktığımızda ise bunun altına düşüldüğü görülüyor. Vakalardaki artış bununla ilgili olmalı.

Zenginlik bu ailelere özel doktor tutup kendi çocuklarına bakabilmelerini sağlıyor olabilir ama bu bütün bir şehirdeki çocukların sağlığını riske atarak yapılamaz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.